Annonce
Annonce

Kampen mod madspild er på rette vej

Foto: Thomas Pape Fold sammen
Læs mere

Hvad der svarer til 9.730 fyldte indkøbsvogne hver eneste dag.  Så meget mad smider vi årligt ud i Danmark. Det voldsomme spild har fået forbrugere, fødevareproducenter, supermarkeder og restauranter til at gå ind i kampen mod madspild.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her

Af Esben Norrbom

I 2008 startede Selina Juul forbrugerorganisationen Stop Spild Af Mad. Siden er budskabet blevet modtaget stadig mere positivt af forbrugere, fødevareproducenter, supermarkeder, kantiner og restauranter, som nu alle, på hver sin måde, bekæmper madspild. Kampen mod madspild ifølge Selina Juul er kort sagt et sted, hvor vi alle kan gøre en konkret forskel for miljø og moral – samtidig med at vi sparer penge.

»Alle kan forholde sig til at stoppe med at spilde mad. Når man spilder mad, smider man sin tid og sine penge i skraldespanden, udover at man spilder naturens ressourcer. Ved at stoppe madspild hjælper man både sin egen husholdning og mindsker et lokalt og globalt problem,« forklarer Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad.

I dag finder kampen mod madspild ikke kun sted i Danmark. Bl.a. er en tv-dokumentar om Stop Spild Af Mad blevet vist på BBC og efterfølgende vist mere end 28 millioner gange på Facebook. Senest har CNN også lavet TV dokumentar om Stop Spild Af Mad.

Det går fremad
Det har fra starten været Stop Spild Af Mad’s mission at forebygge og minimere madspild i hele fødevarekæden fra jord til bord gennem oplysning, formidling, kampagner, bøger, events og deltagelse i den politiske debat. Indsatsen har båret frugt. Ifølge en nylig undersøgelse fra Danmarks Statistik for Stop Spild Af Mad udført i forbindelse med Folkemødet, går kampen mod madspild i den rigtige retning. Op mod halvdelen af danskere (44,5%) siger, at deres husstand har større fokus på madspild i dag end for 1 år siden.

Især yngre danskere (i alderen 16 til 29 år), folk med videregående uddannelser, kvinder samt nordjyder ifølge undersøgelsen optaget af indsatsen mod madspild. 49,9% af danskere har fortsat det samme fokus på madspild i dag som for 1 år siden. Beskedne 2,5% svarer, at de slet ikke har fokus på madspild – og kun 0,3% har mindre fokus på madspild i dag end for 1 år siden.

»Vi er i dén grad på den rette vej. Forbrugerne har taget kampen op mod madspild, men forbrugerne gør det ikke alene. Det er vigtigt at vi også fremadrettet står sammen mod madspild, uanset om vi er forbrugere, producenter eller forhandlere af mad og fødevarer«, siger Selina Juul.


Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad. Foto: Andreas Mikkel Hansen

Forbrugeren i fokus
I det fremadrettede arbejde vil Stop Spild Af Mad fortsat have fokus på forbrugeren. For erfaringen er, at kampen mod madspild først og fremmest sker med indkøbskurven i hånden og hjemme i vores køkken. Dertil kommer at det fortsat er hos forbrugerne vi ser det største madspild, viser tal fra Miljøstyrelsen.

»Det er forbrugerne, der skaber en bevægelse, som smitter af på resten af værdikæden, både supermarkeder, restauranter og fødevareproducenter. Derfor vil vi fortsat have forbrugeren i centrum for vores arbejde, samtidig med at vi styrker samarbejdet med de andre dele af fødevarekæden,« slutter Selina Juul.

Fem gode råd: Mindre madspild

  1. Planlægning er et godt våben i kampen mod madspild. Lav en madplan og en indkøbsliste inden du køber ind. Eller endnu nemmere: Tag din smartphone og tag et billede af dit køleskabsindhold. Så ved du hvad du i forvejen har derhjemme, når du i ulvetimen står i butikken og køber ind til aftensmaden.
  2. Afskaf ”Hospicehylden” i dit køleskab – det er en hylde hvor du gemmer al din glemte mad, som ligeså langsomt er i gang med at dø. Bryd den dårlige vane og husk udnytte maden i god tid inden den bliver ubrugelig.
  3. Brug mindre størrelse tallerkener og fade – de seneste 20 år er tallerkenstørrelsen vokset. Ved at bruge mindre størrelse tallerkener og fade på middagsbordet sørger du for at hverken du eller din skraldespand overspiser.
  4. Brug grøntsagsrester til at koge fond – da alle former for løgskaller, gulerodstoppe, hvidløgsskaller, vaskede kartoffelskræller, vaskede selleriskræller, porretoppe, tomat- og agurkestumper, mm. kan bruges til at koge fond på.
  5. Hav et arsenal af plastikbøtter i dit køkken til at gemme dine gode rester. Et godt tip er at have en rulle fryseposer liggende direkte i dit køleskab. Derved bliver du automatisk mindet om at tage dem i brug og gemme maden.

Kilde: Stop Spild Af Mad

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her