Annonce
Annonce

REMA 1000 siger nej til madspild

Et af REMA 1000’s seneste tiltag mod madspild er en todelt emballage til pålæg, som holder varen frisk i længere tid. Foto: REMA 1000
Læs mere
Fold sammen

REMA 1000 ønsker at sætte en stopper for madspildet. Discountkæden har derfor siden 2008 været en aktiv medspiller i kampen mod madspildet i Danmark. Indsatsen har båret frugt, og flere tiltag er på vej.

Sponseret af REMA 1000

Da REMA 1000 som den første danske discountkæde for snart 10 år siden gik ind i kampen mod madspild, var det både af hensyn til moral, miljø og ikke mindst kunderne.

»Vi gik ind i kampen mod madspild, fordi det har store miljø- og klimamæssige og økonomiske konsekvenser for vores samfund, og fordi at vi ligesom andre mener, at ingen smider mad ud mod sin vilje,« fortæller indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000 Anders René Jensen.

»Og så stillede vi spørgsmål ved, om vi gav vores kunder, det de egentlig efterspurgte. Tidligere gjorden vi nemlig ligesom resten af detailbranchen. Vi fokuserede på store mængderabatter og store pakkestørrelser på alt fra oksekød til pålæg og brød, der ikke matcher vores kunders ønsker og behov, fordi det fører til spild,« fortæller Anders René Jensen.

På den baggrund startede REMA 1000 og Stop Spild Af Mad et samarbejde om mindre madspild. REMA 1000 butikkerne gik fra kæmpekøb og mængderabatter til vejselv frugt og grønt, mindre pakker og spotpriser på datovarer til gavn for både miljø og pengepung. I dag er bekæmpelse af madspild integreret i alle dele af REMA 1000.

Fra samarbejdet med leverandører, der bl.a. udvikler nye emballager, der sikrer fødevarerne længere holdbarhed, til optimering af ressourceforbruget i butikkerne. Hele tiden er målet, at mindst muligt går tabt.

Nedfaldsæbler og julehjælp
Bekæmpelsen af madspild rækker i dag langt ud over butikkernes kølemontrer og varehylder. Overskudsvarer på datomærkning bliver i enkelte butikker dagligt samlet ind og sendt til lokale væresteder for hjemløse og socialt udsatte.

REMA 1000 donerer ca. 20 tons brækagevarer fra centrallageret til Projekt Hjemløs om året. Det er varer, hvor emballagen er bulet eller i stykker, men indholdet ikke fejler noget. Og julekurve med overskud fra julesalget bliver på butikkernes eget initiativ delt ud som julehjælp til fattige danske familier.

Mindre madspild har også ført til helt nye måder at skabe fælles oplevelser med kunderne. Sidste år lancerede REMA 1000 sammen med Ørbæk på Fyn, at kunderne kunne komme med deres nedfaldsæbler og få dem presset til æblejuice på Ørbæks mosteri. Juicen kunne efterfølgende købes i REMA 1000 butikker landet rundt. Det blev til mere end 200.000 liter æblejuice fra danske haver. En succes der bliver gentaget i år.

Endnu mere på vej
Mindre madspild er blevet en del af kulturen og DNA-et i REMA 1000, og nye aktiviteter og tiltag kommer hele tiden til.

»Vi er lige kommet med mindre sodavandsflasker, hvilket også har et vigtigt sundhedsaspekt og pålægspakker med to rums inddeling. Ja, vi er bestemt ikke færdige endnu – for kampen mod madspild giver værdi på så mange fronter for os og vores kunder,« slutter Anders René Jensen.


REMA 1000 bekæmper madspild sammen med sine kunder. Her i form af juice lavet af nedfaldsæbler fra kundernes egne haver. Foto: REMA 1000

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her