Annonce
Annonce

Innovation kræver tålmodighed og risikovillighed

Det er hverken nemt eller billigt at udvikle banebrydende nye produkter. Derfor bør virksomheder med store udviklingsomkostninger have mulighed for at modregne underskud i kommende overskud, mener Dansk Erhverv.

PR-foto: Louise Riisgaard, markedschef i Dansk Erhverv
Læs mere
Fold sammen

Det danske erhvervsliv er kendetegnet ved en stor underskov af mindre og mellemstore virksomheder. Til gengæld har vi ikke skabt en eneste ny stor virksomhed med mere end 1000 ansatte i de sidste 20 år. Tværtimod er en stribe danske vækstvirksomheder flyttet ud og har etableret sig i udlandet.

Det er et problem, for store virksomheder skaber job og skatteindtægter og er samtidig en vigtig fødekanal for nye små iværksættervirksomheder med potentiale til højvækst.
Derfor er vi nødt til at se på, hvordan vi forbedrer innovationsvilkårene for de mindre udviklingsvirksomheder, så de har mulighed for at udvikle sig til nye globale sværvægtere. Det mener Dansk Erhverv, der peger på, at den nuværende lovgivning spænder ben.

”Hvis vi i Danmark skal skabe nye Novo’er og Grundfos’er, må vi sikre, at små virksomheder, der over mange år har store udgifter til udvikling og innovation, har en reel chance for at tiltrække investorer. Konkret ved, at de skattemæssigt kan modregne underskud i kommende overskud,” siger markedschef i Dansk Erhverv Louise Riisgaard.

Bavarian Nordic har 100 mio. kr. mindre til udvikling
I 2013 vedtog Folketinget en lov, der begrænsede virksomheders mulighed for at modregne underskud. Med denne lov kan virksomhederne modregne de første 7,5 mio. kr. i den skattepligtige indkomst, mens underskud derudover højst kan modregnes med 60 pct.

Til eksempel betyder loven, at biotekvirksomheden Bavarian Nordic, der producerer immunterapi mod cancer og vacciner mod infektionssygdomme og hvert år investerer millioner i forskning og udvikling, i perioden 2013-2018 vil betale mere end 100 mio. kr. ekstra i skat.

Det er 100 mio. kr., som Bavarian Nordic i stedet kunne have brugt til forskning og udvikling af nye lægemidler. Og det stiller den danske biotekvirksomhed markant ringere i forhold til udenlandske konkurrenter. Til sammenligning har svenske virksomheder nemlig mulighed for fuld modregning af underskud i kommende overskud.

Unge virksomheder skal gøres attraktive for investorer
Den manglende mulighed for underskudsmodregning rammer især unge virksomheder, der stadig er i en udviklingsfase, hvor omkostninger til udvikling og innovation er højere end indtjeningen.
”Vi er nødt til at skabe en forståelse af, at innovation kræver tid og store investeringer. Derfor er vi nødt til at gøre det mere attraktivt og mindre risikofyldt at investere i unge virksomheder,” siger Louise Riisgaard og fortsætter:

”Det ville skabe et enklere, mere forståeligt og mindre administrativt tungt skattesystem, hvis der var fuld underskudsmodregning i stedet for at indføre skattekreditter på forsknings- og udviklingsaktiviteter. Samtidig ville det sikre, at små start-up virksomheder har mulighed for at satse på den forskning og udvikling, der er afgørende for, at de kan vokse sig store og klare sig godt i den globale konkurrence.”