Annonce
Annonce

Giv kunderne digitale oplevelser i de fysiske butikker

En af Valtechs retail innovationer er blandt andet produkter med chip til at kommunikere med skærmen, der kan give produktinfo og vise variationer. Foto: Valtech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiden er inde til at bygge bro mellem e-handel og fysiske butikker, og teknologien til at udføre øvelsen eksisterer. Bliver forandringerne grebet an på den rigtige måde, står detailhandlen stærkere i fremtiden, og forbrugerne får udvidet deres købsoplevelse betydeligt.

Af Katrine Krebs

Sponseret af Valtech

”Fysiske butikker går ikke af mode. Forbrugerne vil stadig se og røre. Men e-handlen har skabt nye behov. Baseret på kundernes historik og adfærd får de i online butikker helt automatisk tilbudt mere end forventet og ofte personligt rettet. Det skal de også kunne få i de fysiske butikker. Men forudsætningen er at kende dem,” mener Søren Thingholm, Business Director for Retail & Commerce hos Valtech.

Valtech er et globalt, digitalt bureau med dansk base på Holmen. Ud over systemarkitektur og design er bureauet specialiseret i digitale brugerrejser hele vejen rundt om brands og deres kunder.

Stjæl tilbage, retailer!
”Ved at kendte online-metodikker bliver overført til de fysiske butikker, kan retailerne få den kundeindsigt, der skal til for at tilrettelægge den optimale brugerrejse og købsoplevelse,” forklarer Søren Thingholm fra Valtech.

Af teknologiske muligheder peger han på matrix-målemetoder kendt fra ecommerce samt scanning og heatmaps i butikken, der måler købsadfærd. Valtech Vantage er en videreudvikling af beaconteknologien og er netop et anvendeligt redskab til tracking af adfærd i fysiske butikker.

Fokus har hidtil især været på at styrke den digitale del af rejsen. Det har Valtech senest gjort for Carlsberg Byen, som skaber digital disruption af klassisk ejendomshandel samt for Københavns Lufthavn nogle år tilbage.

Nogle retailere frygter, at online kanalen vil kannibalisere den fysiske, men faktisk viste projektet for Københavns Lufthavn det modsatte, og salget i den fysiske lufthavn steg 150 procent.

”Vi har for længst fået bekræftet, at salget i de fysiske butikker kun bliver styrket af online optimering. Det skaber nemlig en sammenhængende brugeroplevelse og fastholder kunden,” fastslår Søren Thingholm og kommer med en opfordring:

”Nu er det de fysiske retaileres tur til at stjæle tilbage og bruge de digitale erfaringer og muligheder til at optimere deres forretning og brugernes oplevelser”.

Disrupt egen forretning
Valtech har skabt en særlig mulighed til blandt andre retailere, der ønsker at genopfinde sig selv. I Valtech Co-lab på Holmen i København tilbyder bureauet et fysisk arbejdsrum, der emmer af innovation og inspiration fra garvede iværksættere, der blandt andet tæller en af Endomondo grundlæggerne og Ubers nordiske ansvarlige samt erfarne managementkonsulenter og Valtechs digitale strategikere.

”Vi har skabt Valtech Co-lab til de af vores kunder og samarbejdspartnere, der ønsker at få en ny base for en kortere eller længere periode. Frirum fra en stor organisation sætter ofte gang i nye ideer, og det er der brug for i en digitaliseringsproces,” forklarer Søren Thingholm.

Selv satser Valtech globalt voldsomt på retail. På kontoret i Stockholm er et omfattende team under opbygning. Her beskæftiger Valtech Commerce indtil videre 60 konsulenter, og målet er 80.

Køb fra prøverummet
I Stockholm er også opbygget en Valtech Connected Store som et slaraffenland for retail- og tech-entusiaster. Her er alt fra 3D scannere til VR (virtual reality) samt præsentation af Valtechs egne innovationer. Også kontorerne i blandt andet København, New York og Montreal fremviser teknologierne, der kan forbedre kundens oplevelse i den fysiske butik og skabe broen til den digitale.

”Alt det her er lige rundt om hjørnet og noget, vi alle sammen skal vænne os til bliver en del af vores liv. Ved at vise de nyeste teknologier tydeligt frem til ansatte og gæster, får vi opprioriteret området og vist vejen,” fortæller Katharina Borgenstierna, der er Strategic Planning Director i afdelingen Valtech Commerce.

Hun peger på flere konkrete tendenser og teknologier, som kan udvide oplevelsen i det fysiske detailled. Det kan være et lille stykke glas foran spejlet i prøverummet, der registrerer, hvad kunden har taget med ind.

På skærmen får kunden kommentarer om tøjet og produktinformation. Kunden kan også give besked via skærmen, hvis der er brug for en anden størrelse og endda gennemføre købet direkte i prøverummet.

Tænk nyt og bredt
”Uanset hvilken feature vi ser på, er pointen dels at give kunden en udvidet købsoplevelse og dels at gøre købsprocessen lettere,” forklarer Katharina Borgenstierna.
En af hendes mærkesager er at tage ansvar for den fulde kunderejse. Det kan kun ske ved at udvide sit faglige perspektiv og se på hele værdikæden.

”Vi skal alle tænke bredere. Reklamebranchen skal hæve blikket ud over den kreative proces, visual merchandisers tænke bredere end indretningen af den fysiske butik, og den digitale branche skal ikke fortabe sig i teknologien,” mener Katharina Borgenstierna og kommer med sit bud på hvordan:

”Kun ved hele tiden at tænke helt lavpraktisk, at sætte os i kundens sted i alle led af værdikæden, kan vi skabe den optimale købsoplevelse. Og de mest visionære er allerede rigtig godt i gang”.

Anastasia Simitsis, Valtech

»Som retailer er du nødt til at forstå forbrugernes vaner til fulde for at kunne forandre dem.«


Afprøv telt med VR
Valtech har allerede ved hjælp af VR (virtual reality) udvidet købsoplevelsen betydeligt for friluftsmennesker, der handler hos den internationale kæde med sportsudstyr, Decathlon. Via Valtechs VR løsning kan kunderne afprøve telte i forskellige landskaber og al slags vejr uden at slå et telt op og forlade forretningen.

”Det ser ret sjovt ud, når folk går og kravler koncentreret rundt på to kvadratmeter med store VR-briller. Men for dem er oplevelsen unik. De kan fornemme teksturen på teltet i både regnvejr og høj sol. Det kvalificerer beslutningen om et køb,” fortæller Anastasia Simitsis, der er VP Strategy & Experience Design hos Valtech i Canada.

Selv om Valtech er ret langt fremme med at implementere intelligente teknologier for internationale brands, er Anastasia Simitsis’ perspektiv meget holistisk:

”Der er et meget stort element af psykologi i introduktionen af ny teknologi. Du kan have de fedeste features, men hvad hvis forbrugerne ikke forstår dem? Som retailer er du nødt til at forstå forbrugernes vaner til fulde for at kunne forandre dem. Kunderne skal se værdien frem for at blive frustrerede”.

Vend vaner på hovedet
For den internationale skokæde Aldo har Valtech udført omfattende analyser på kundernes brug af in-store teknologi og her blev der blandt andet foretaget interessante iagttagelser i forhold til kundernes vaner.

”Hvis en ekspedient står og ser på sin smartphone for at finde uddybende information om skoen, bestille en størrelse hos runneren ude bagved eller tjekke hvilken taske, der matcher, kan det nemt se ud som om, der bliver sms’et. Det er sjældent rart at stå over for en, der har snuden i sin mobil, så her har sælgeren et ansvar for at forklare, at det er en service,” siger Anastasia Simitsis.

Indførelsen af de mange digitale featurens har kunderne dog først og fremmest taget til sig som en udvidet service. Fordi sko i rette størrelse bliver bestilt over mobil, kan køber og sælger fortsætte dialogen. Kunden oplever en højere grad af service, og salgsassistenten fastholder kunden.

”Indførelsen af avanceret digital teknologi kræver indsigt i vaner og evnen til at tænke lavpraktisk. Derfor er vores anbefaling altid at foretage grundig analyse både før, under og efter, at de fysiske forretninger skaber sammenhængende kundeoplevelser,” afrunder Valtechs canadiske ekspert i strategi og oplevelsesdesign.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her