Annonce
Annonce

Disrupt og digitalisér dig selv

Simon Haldrup. PR-foto
Læs mere
Fold sammen

Enhver virksomhed må genopfinde sig selv for at overleve. Sådan har det altid været, men digitaliseringen har øget tempoet for, hvor hurtigt det skal gå for at undgå disruption. Danske Bank har med MobileLife vist vejen for, hvordan det kan gøres.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her

Af Katrine Krebs

Ud af succesen MobilePay voksede et mod til at satse stort på digital udvikling hos Danske Bank koncernen, der i 2014 grundlagde MobileLife og satte Simon Haldrup i spidsen for den selvstændige organisationsenhed. Han var den første ansatte og efter tre år, havde han 175 kolleger.

1. oktober i år valgte Danske Bank at ændre i organisationen og koble den til kerneforretningen, samtidig med at det innovative miljø blev bevaret. Desuden er der er nye satsninger i støbeskeen.

Hvorfor er det nødvendigt at oprette en selvstændig enhed til innovation?
Der er to gode grunde til, at vi i Danske Bank oprettede MobileLife som en selvstændig enhed i koncernen.

For det første kan reel innovation ikke ske i forlængelse af det, forretningen gør i forvejen. Det er svært at tænke nyt i traditionelle rammer. Det er vigtigt at udfordre kendte mindset og tiltrække anderledes kompetencer.

For det andet kræver innovation en eksperimenterende og risikovillig tilgang, og det matcher ikke med en bank, hvor kunderne forventer stabilitet og forudsigelighed.

Hvis Danske Bank er en sikker og solid supertanker, var MobileLife tænkt som en speedbåd, der hurtigt kommer frem og nemt skifter kurs under vejs.

Hvor tæt på den etablerede forretning bør en selvstændig innovativ enhed være?
Hvis den ligger centralt i organisationen, er det svært at tænke nyt og udfordre det bestående. Hvis den er for langt fra, kan etablerede kompetencer og systemer ikke blive udnyttet. Enheden er i vores tilfælde en hybrid, der kobler det bestående og det innovative sammen.

Derudover har vi også valgt at lægge den på en ekstern location. Dels for ikke at blive suget ind af den eksisterende organisationskultur, og dels for at kunne skabe sig sin egen. Kontormiljøet hos MobileLife ligner en mellemting mellem en teknologivirksomhed og et reklamebureau. Og i hvert fald slet ikke en bank.

Hvad skal målsætningen være, for at en innovativ enhed får succes?
Det er altafgørende, at organisationen overordnet har modet til at eksperimentere, og at der er opbakning fra topledelsen. Også økonomisk.

Enheden i sig selv bør være bevidst om sine egne svage sider for at være nødt til at eksperimentere og skabe noget, der ikke er set før. Det gælder organisering, ledelse, tiltrækning af talenter, sammensætning af teams og så videre.

Idéer og designs bør følges op af konkrete løsninger skabt til – og meget gerne sammen med – kunderne. Proces er ikke nok. Det handler om at skabe forretning.

Endelig skal enheden give tilbage til den overordnede organisation. Det er ikke nok, at enheden er stærk i sig selv. Den skal også forstærke den overordnede forretning.

Hvor længe kan og bør en innovativ enhed have et selvstændigt liv?
Jo større en innovativ enhed bliver, og jo længere tid den eksisterer, jo mindre start-up kultur har den, og jo mere corporate bliver den. Enten bør den revitaliseres, eller også bør den blive til mindre enheder i den overordnede organisation.

De konkrete digitale løsninger vedrørende boligkøb og privatinvestering, der blev skabt i MobileLife er ude og leve deres eget liv, mens processor og erfaringer er givet tilbage til koncernen.

Design af digitale kunderejser, sammensætning af kryds-funktionelle teams og andre ting vendt i MobileLife, er for længst implementeret flere steder i Danske Bank koncernen i dag.

Er en selvstændig innovationsenhed vejen til digitalisering og værnet mod disruption?
Det var i hvert fald det, vi valgte i Danske Bank. Digitalisering er et virkemiddel og værktøj, der speeder udviklingen op og gør livet mere simpelt for organisationen og for kunderne. Og så mener jeg, at enhver organisation i dag er nødt til disrupte sig selv for at undgå, at andre gør det.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her