Løkke vil angribe modkultur i ghettoland

Med svirp til S-formand Mette Frederiksen og en klar tegning af Venstres udlændinge- og integrationspolitik samler Lars Løkke Rasmussen sit parti og styrker sin position på landsmødet i Venstre.

07.10.2017 - Venstre Landsmøde 2017 Vejle - Statminister Lars Løkke taler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få minutter inde i sin tale bad Lars Løkke Rasmussen (V) partifællerne om at sende en varm hilsen til regerings- og samarbejdspartnerne i Liberal Alliance, de Konservative og Dansk Folkeparti.
Klapsalverne illustrerede mere end mange ord den nye samling i blå lejr, hvor regeringen og DF systematisk rydder problemer af vejen og gør sig klar til at levere resultater i efterårets forhandlinger om bl.a. erhvervspakke, skattelettelser, forsvar og finanslov for 2018.

Når Løkke på weekendens landsmøde i Venstre gerne ville fremdrage netop den pointe, skyldes det, at alt var anderledes for kun et år siden. Dengang var det - som han sagde - koldt og mørkt. Parlamentarisk var situationen kaotisk, og et valg i utide truede i horisonten.

I dag bevæger en udvidet og mere robust regering sig frem i ny forståelse med Kristian Thulesen Dahl og DF. Samtidig kan Løkke lægge positive tal på bordet: Økonomien er i fart, arbejdspladser skyder op, flere kommer i arbejde og færre er på offentlig forsørgelse.

Nu skal opsvinget fastholdes, og det gør man ikke ved at bruge hver eneste krone på at øge det offentlige forbrug i én af verdens allerstørste offentlige sektorer, som Løkke formulerede det med adresse til S.


Tværtimod vil Venstre - ifølge Løkke - stå for balance. Han fremhævede, at skattelettelser ikke kan stå alene, men at de er en del af løsningen, ligesom opkvalificering, uddannelse, forskning, investeringer i infrastruktur og forbedring af kernevelfærden er en del af løsningen.

»Det er balancen, der er nøglen. Som i al ordentlig politik,« sagde Løkke.

Med et svirp til S fastslog han, at sådan skaber V politik, mens S har to tilgange – nemlig én når partiet er i regering, og en anden når det er i opposition. Løkke ålede partilederen Mette Frederiksen for at have kæmpet imod justeringer af efterlønnen, da hun var i opposition, hvorpå hun blåstemplede den som beskæftigelsesminister i SRSF-regeringen. »Det vil jeg da gerne kvittere for,« lød det fra Løkke. »Jeg er nemlig mere enig med socialdemokraterne, når de er i regering, end når de er i opposition.«

Han fremdrog også, hvordan S i opposition var imod Venstres skattelettelser, men lod dem være, da først regeringsmagten var vundet.
Eksemplerne brugte Løkke til at påpege, at S-ledelsen igen bruger sloganet om velfærd contra skattelettelser, og det budskab har statsministeren en åbenlys interesse i at blokere. For før regeringens forhandlinger med DF om nye skattelettelser, siger mange vælgere i målingerne, at de rent faktisk foretrækker investeringer i velfærd frem for lettelser af skatten.

Det afgørende tema i talen på landsmødet blev imidlertid først for alvor anslået, da Løkke mere kraftfuldt end længe tegnede linjen op i Venstres udlændinge- og integrationspolitik efter en periode med intern tumult.


Klapsalverne bragede, da han fastslog, at udlændinge, som kan og vil, skal være velkomne. Men der var også intern enighed, da han fastslog, at Danmark kæmper med enorme integrationsudfordringer, som skal tackles.

Løkke gik til stålet over for de indvandrere, som efter hans opfattelse modarbejder integrationen – det vil sige dem, som insisterer på, at deres identitet ikke ligger i Danmark: »Dem, som fnyser af vores værdier om tolerance, ligestilling og frisind. Dem, som hverken deltager i – eller respekterer – vores demokrati. Dem, som ikke alene definerer sig selv anderledes end det danske samfund, men i direkte opposition mod det. Som en modkultur. Dem, som sender deres børn på genopdragelse, hvis de bliver for danske. Dem, som kan finde på at bruge »dansker« som skældsord. Dem, som mener, at koranen står over dansk lov. De er måske nok danske på papiret, men de er det ikke i hjertet,« sagde Løkke.

Han annoncerede derpå et omfattende opgør med parallelsamfundene i ghettoerne.

»Vi er nødt til at insistere på, at Danmark skal være Danmark. Derfor kommer regeringen til at gøre noget mere markant ved parallelsamfund, end vi har gjort før,« sagde Løkke og opsummerede sin holdning med disse ord: »Danmark skal være åbent for dem, der kan og vil. Danmark skal være hermetisk lukket for dem, der ikke vil.«

Lykkes det at skabe bedre integration, vil gevinsterne være enorme, sagde Løkke: Menneskeligt, fordi det vil øge tilliden i samfundet. Kulturelt, fordi Danmark altid har taget det bedste fra verden til sig. Økonomisk, fordi ikke-vestlig indvandring i dag koster statskassen mere end 30 mia. kroner om året.

»Det er et vanvittigt højt tal,« sagde Løkke og fremhævede, at pengene i stedet burde bruges på at aflønne tusindvis af hjemmehjælpere og skolelærere, bygge nye veje og cykelstier eller opføre plejehjemskøkkener, sportshaller og nye fysiklokaler.


Med talen samlede Løkke sit parti i udlændinge- og integrationspolitikken, og han pustede gejst ind i et bagland, som ser frem mod et svært kommunalvalg 21. november. Alt tegner til et nederlag, og alle i partiet ved, at Venstres aktuelle vælgerstøtte - som Berlingskes nye Gallup også viser - er skuffende.

Det nye er, at tilbagegang ved kommunalvalget ikke længere ser ud til at ville udløse interne opgør eller åbne for en diskussion om formanden. Der er kommet tro på, at Venstre langsomt, men systematisk vil blive styrket, og det står klart, at Løkke sidder mere sikkert i sadlen end længe.