Vestas i soloudbrud på fondsbørsen

Vestas efterlod resten af de danske eliteaktier i støvet fredag og gik i udbrud i toppen af C20.

Læs mere
Fold sammen
Vindmølleaktien endte dagen øverst på en generelt blandet dag for de danske aktier, der lå lavere det meste af formiddagen, fik lidt vind i sejlene midt dagen, men alligevel vendte udviklingen til et fald sidst på handelsdagen. C20 Cap-indekset lukkede dagen 0,1 pct. lavere i 585,10 og endte dermed ugen marginalt højere, end den blev indledt.

Generelt bød dagen ikke på de store handelssignaler. Nøgletal var der ingen af, og mens meddelelsen om et mere liberalt rentemarked i Kina blev tolket positivt, gav den ikke anledning til store kursudsving i aktiemarkederne i Europa.

Vestas-aktionærer kunne dog fejre endnu en positiv dag for vindmølleaktien, som har været noget nær ustoppelig de sidste tre uger. Den amerikanske konkurrent General Electric aflagde et regnskab, der vidnede om faldende omsætning men stigende ordreindgang, mens udsigterne for møllepriserne også var positive ifølge GE-ledelsen.

Det var med til at sende Vestas-aktien 3,6 pct. op til kurs 97,65. Set over de seneste tre måneder er aktien mere end fordoblet, i takt med at investorerne har fået mere tillid til en forbedring af både Vestas' og vindmøllemarkedets fremtidsudsigter.

For A.P. Møller - Mærsk viste fredagen endnu en gang faldende fragtrater på containerfart fra Asien til Europa. Her dykkede spotraten 50 dollar til 1240 dollar per tyvefodscontainer, mens det samlede SCFI-indeks faldt 1,2 pct.

Det var tredje uge i træk med fald på den vigtige Asien-Europa-rute, hvor raterne er nu faldet med 12 pct. siden rateløftet 1. juli. Ikke desto mindre havde Mærsk-aktierne en god dag, hvor B-aktien steg 1,3 pct. til 43.760 kr.

Kæmpebanken Citigroup hævede sin anbefaling af Nordea-aktien til "køb" fra tidligere "neutral". Samtidig røg kursmålet et nøk i vejret til 10,50 euro per aktie fra tidligere 9,25 euro. Nordea-aktien steg 1,1 pct. til 70,90 og fortsatte dermed den gode trend, der blev sat i gang med onsdagens halvårsregnskab, der ifølge analytikere viste en stabil og solid bank.

FLSmidth har dagen efter kurslussingen i kølvandet på Atlas Copco-regnskabet torsdag fået yderligere sektornyt fra hinsidan. Konkurrenten Sandvik kom med regnskab fredag morgen, og resultaterne var nogenlunde som ventet.

Sandvik fik et overskud før skat på 2466 mio. skr., hvor analytikerne ifølge estimater indsamlet af svenske SME Direkt havde ventet et overskud på 2415 mio. skr. Minedivisionen leverede et overskud på driften på 1153 mio. kr., hvilket svarer til et fald på 36 pct. fra andet kvartal 2012. FLS-aktien sluttede fredagen 0,3 pct. lavere i kurs 270,70.

Bunden af C20-indekset indtog Novozymes sammen med andre defensive aktier som Topdanmark, Novo Nordisk, GN Store Nord og Chr. Hansen, der alle faldt mere end 1 pct.

Uden for eliteindekset tog Matas-aktien de første skridt på egne ben på fondsbørsen, da stabiliseringsperioden efter børsnoteringen sluttede. Morgan Stanley var stabiliseringsagent i forbindelse med noteringen af Matas på børsen, og storbanken har tre gange været med til at holde aktiekursen oppe over startniveauet på 115 kr. per aktie. Stabiliseringsperioden afsluttes før tid, da den var sat til at udløbe 26. juli. Matas-aktien steg 0,4 pct. til 123,50 kr.

/ritzau/FINANS