Vestas fører an i positivt aktiemarked

Ligesom størstedelen af Europas aktiemarkeder er det danske C20 Cap-indeks tirsdag middag i plus - blæst frem af blandt andre vindmølleproducenten Vestas.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Vestas-aktien rundede mandag 100 kr. for første gang siden oktober 2011 og fortsætter ved 11.30-tiden ufortrødent frem med en stigning på 1,4 pct. til 102,4 kr. Alene i år er vindmølleaktien oppe med omkring 220 pct.

C20 Cap-indekset stiger samlet 0,5 pct. til 587,7.

»De fleste venter en bedring i Vestas på længere sigt. Der vil måske ikke komme et prangende regnskab for andet kvartal, men der vil nok blive set gennem fingre med det, for der er tro på, at restruktureringen vil levere en bedre indtjening fremadrettet. Så grunden til, at der købes i øjeblikket, er forventninger om bedre tider forude. Derfor kan det gode momentum også fortsætte, fordi der er ikke noget nu, der umiddelbart ændrer ved restruktureringshistorien,« konstaterede aktierådgiver i Nordea, Jesper Bamberger, tirsdag morgen over for Ritzau Finans.

Aktierne bliver blandt andet drevet frem af, at den kinesiske premierminister Li Keqiang har slået fast, at den nedre grænse for Kinas BNP-vækst er 7 pct. Det tolkes i markedet, som om den kinesiske regering er klar med vækstinitiativer, hvis økonomien nærmer sig de 7 pct.s vækst. Samtidig skuffede tal for salget af eksisterende boliger mandag i USA. Det giver anledning til at tro, at den amerikanske centralbank vil fortsætte sin lempelige pengepolitik fremover.

TDC-konkurrenten Telenor har offentliggjort et regnskab for andet kvartal, der gav et særdeles dårligt indtryk af udviklingen i Danmark med tilbagegang i både omsætning, driftsresultat og gennemsnitlig omsætning per bruger. På den efterfølgende telekonference sagde administrerende direktør i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, at det norske selskab fremover vil være mindre aggressivt og fokusere på at fastholde kunder.

»Når det kommer til fastholdelse frem for erobring og opkøb, skal man ramme en balance. I Danmark skal vi fokusere mere på fastholdelse og på at lave pakker, som kunderne er tilfredse med og beholder. Hvis alle aktører i et marked med fire aktører vil tage kunder fra hinanden, så ender det med, at ingen tjener penge,« fortalte topchefen.

TDC-aktien stiger 0,8 pct. til 49,2 kr.

De to aktier i A.P. Møller - Mærsk stiger henholdsvis 0,4 og 0,7 pct., så A-aktien koster 41.400 kr. og B-aktien 44.000 kr. Analysehuset Alphaliner skriver i sin ugentlige analyse, at overkapaciteten, der leder til lave fragtrater, er ved at melde sig på de mindre ruter, hvor rederierne sender ældre skibe væk fra de største ruter og mod andre ruter. Den såkaldte »cascading« betyder, at overkapaciteten breder sig og lægger endnu en dæmper på raterne, vurderer Alphaliner.

Omvendt kan den kinesiske premierministers melding ses som godt nyt for Maersk Line, der er stærkt afhængig af transport fra Kina, mener Jesper Bamberger fra Nordea.

Novozymes led sent mandag efter dansk børslukketid nederlag i en amerikansk patentsag mod Danisco. Et enzympatent fra Novozymes er kendt ugyldigt, og dermed lykkes det ikke det danske selskab at puste nyt liv i en længerevarende sag mod Danisco, der i dag ejes af Dupont. Novozymes ligger uændret i 197,7 kr.

I den kedelige ende af C20 ligger GN Store Nord, Tryg og William Demant med kursfald på 0,4-0,9 pct. uden selskabsspecifikke nyheder.