Vækstfrygt udløser kraftige kursfald på børserne

Fredagens kursnedtur G7-finansministrenes bekymring for den amerikanske økonomi presser de europæiske aktier ned mandag eftermiddag.

De europæiske aktier ligger alle med store kursfald mandag eftermiddag. Det skyldes fredagens amerikanske nedtur og er understøttet af weekendens G7-møde, hvor finansministerne har udtalt, at øgede kreditbekymringer, en stigende oliepris og afmatningen af det amerikanske boligmarked vil dæmpe den økonomiske vækst.

Den amerikanske medicinalgigant Merck overraskede inden de amerikanske markeder åbnede med en opjustering for helåret, men det er tvivlsomt om, det er nok til at vende den sure stemning. De amerikanske indeksfutures indikerer en negativ åbning i New York.

Det britiske FTSE 100 indeks faldt 1,3 pct. til 6444, mens det tyske DAX 30 indeks var gået 1,1 pct. tilbage til 7797. Det franske CAC40 indeks lå 1,3 pct. lavere i 5662. Den amerikanske medicinalgigant Merck, som blandt andet konkurrerer med danske Novo Nordisk med diabetismidlet Januvia, overraskede mandag eftermiddag med sit regnskab for tredje kvartal. Såvel indtjeningen som omsætningen var bedre end ventet, og selskabet hæver indtjeningensforventningerne til helåret. Aktien stiger 0,6 pct. til 53,4 dollar i førmarkedet.

Den britiske minigigant BHP Billiton, som er verdens største, faldt 3,8 pct. tilbage til 1765 pence. Det skete efter et fald i kobberprisen på omkring 2 pct. Også priserne på zink og aluminium faldt mandag.

Den svenske industrigigant Electrolux lå hele 4,6 pct. lavere i 133,5 svenske kroner, efter sin regnskabsaflæggelse for tredje kvartal. Både indtjeningen og omsætningen skuffede i forhold til analytikernes forventninger. Selskabet udtalte, at en lavere efterspørgsel på det amerikanske marked, samt højere omkostninger til stål og plastic, vil svække indtjeningen til næste år.

Olieprisen er faldet lidt tilbage mandag eftermiddag, efter at have ramt en rekord i over 90 dollar pr. tønde. Den franske oliegigant Total lå 2 pct. lavere i 54,7 euro, mens den britiske oliegigant BP faldt 0,5 pct. til 608 pence. BP aflægger tirsdag regnskab for tredje kvartal.

Commerzbank, som er den andenstørste bank i Tyskland, lå 3,9 pct. lavere i 29 euro. Bankens aktiekurs er ramt af spekulationerne om, at banken er hårdere ramt af kreditkrisen, end investorerne venter. Det skriver finansavisen Financial Times Deutschland, ifølge et interview med direktøren i Commerzbank, Klaus-Peter Mueller.

Softwareselskabet Business Objects, som er noteret på den franske børs, fik handlen suspenderet mandag. Bestyrelsen har anbefalet aktionærerne at acceptere et opkøbstilbud fra tyske SAP til en værdi af 4,8 mia. euro.

Britiske Royal Bank of Scotland lå 1,9 pct. lavere i 501 pence. Investeringsbanken Credit Suisse sænkede sin anbefaling af aktien til underperform. Credit Suisse sænkede også sin anbefaling på forsikringsselskabet Lloyds til neutral fra outperform. Aktien dykkede 1,2 pct. til 530 pence.

British Energy lå hele 13 pct. lavere i 503,5 pence. Det sker efter, at selskabet har haft problemer med tre reaktorer henover weekenden på sine kraftværker. En talskvinde fra selskabet bekræftede lukningen og kunne ikke svare på, hvornår de ventes oppe at køre igen.

RB-Børsen