Væksten bliver nøglen i byge af amerikanske regnskaber

Den amerikanske regnskabssæson bliver indledt mandag aften. Hvad kan markedet forvente?

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor hårdt er de amerikanske virksomheder ramt af en beskeden vækst i verdensøkonomien, og hvad forventer de sig af de kommende kvartaler?

Det er nogle af de spørgsmål, som investorerne stiller sig selv forud for starten på den amerikanske regnskabssæson, som bliver indledt mandag aften.

Aluminiumsproducenten Alcoa indleder sæsonen, hvorefter det de kommende uger vælter ind med regnskaber.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg News er der udsigt til en tilbagegang på omkring 10 pct. i indtjeningen, hvis man tager de 500 selskaber i S&P 500-indekset. Det er i høj grad energisektoren, som trækker ned grundet den i øjeblikket lave oliepris.

- Vi ved, at energisektoren er ramt. Det er en kendt og fortalt historie, så opmærksomheden bliver i højere grad på, hvordan de andre virksomheder er præget af det meget moderate vækstbillede, vi har oplevet de seneste par kvartaler, siger Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i investeringsbanken Carnegie.

- Og det bliver måske mest interessant at høre, hvad virksomhederne selv siger om de kommende kvartaler, siger han.

LAVE FORVENTNINGER GIVER PLADS TIL OVERRASKELSER

Men netop forventningerne om en svag sæson gør, at der på aktiemarkedet er pæne muligheder for kursstigninger, såfremt virksomhederne formår at overraske positivt.

- Skal der komme yderligere kursstigninger, så kræver det forbedret indtjening. Og leverer virksomhederne ikke det i kvartalet, så skal de i hvert fald komme med en fortælling om, at de kan gøre det i de kommende kvartaler, siger Henrik Drusebjerg.

Hos Nordea stiller man spørgsmålet, hvorvidt aktieanalytikerne er blevet for negative.

- Skuffende vækst i starten af året er hovedårsagen til de sænkede forventninger, men spørgsmålet er, om analytikerne er blevet for negative på grund af årets turbulente start på finansmarkederne.

- Januars og februars store aktiekursfald indprisede en meget hårdere opbremsning i økonomien, end vi forventer, og den dystre stemning kan sagtens have sendt analytikerne i kulkælderen, vurderer seniorstrateg Tine Choi.

NORDEA: DET VÆRSTE ER OVRE

Hos Nordea vurderer man, at der oven på årets hårde start har været en positiv udvikling flere steder, hvilket kan betyde, at virksomhederne er ovre det værste i denne omgang.

Tine Choi peger på, at der har været bedring i flere af de nøgletal, hvor selskaberne kommer med deres syn på tingenes tilstand.

Derudover er dollar svækket - hvilket forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne - og olieprisen er steget til omkring 40 dollar per tønde efter at have været nede omkring 30 dollar tidligere på året.

Det er aluminiumsproducenten Alcoa, som vanen tro sparker gang i sæsonen mandag aften, og det er et selskab, som traditionelt set har været tæt fulgt af investorerne, fortæller Henrik Drusebjerg fra Carnegie.

- Det er en af de virksomheder, der ligger i forenden af økonomien, fordi det er i en sektor, som er meget konjunkturfølsom.

- Derfor kan selskabets regnskab være et forvarsel om, at økonomien er ved at accelerere eller stoppe op. Men nu ved vi, at råvarepriserne har været i en meget voldsom udvikling de seneste kvartaler, så Alcoa bliver måske ikke fulgt helt så tæt som normalt, siger Henrik Drusebjerg.

Senere på ugen vil der blandt andet være tal fra JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Blackrock, Citigroup og Tesco.

/ritzau/FINANS