Thailands finansmarkeder tager positivt mod junta-ja

Det finansielle marked i Thailand tager positivt imod det store ja, som den thailandske befolkning manifesterede ved søndagens afstemning om en ny forfatning.

Foto: Pusana Fakbua
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatningen, der er skrevet af militærjuntaen med det kafkaske navn "National Council for Peace and Order", fik op mod to tredjedeles tilslutning for forfatningen, der vil cementere militærets magt i det politiske system i mange år fremover.

Afstemningen, der ifølge tidligere hærchef og nu selvudnævnt premierminister Prayuth Chan-ocha kan bane vej for et parlamentsvalg næste år, indebærer, at de kommende folkevalgte regeringer vil blive underlagt betingelser dikteret af militæret.

FORDUFTET POLITISK USIKKERHED STYRKER BAHT
Thailandske bath styrkes mandag fra et treugers lavpunkt, efter at vælgerne godkendte den ny forfatning, der fjerner en stor del af den politiske usikkerhed, der har præget landet gennem mange år.

»Den thailandske baht er styrket på grund af vedtagelsen af den nye forfatning udarbejdet af juntaen, som baner vejen for et valg. Det fjerner den politiske usikkerhed, men det er for tidligt at sige, om dette er et reelt udspil fra juntaen om af afgive magten,« vurderer valutachef Wu Mingze fra INTL FCStone Inc. i Singapore over for Bloomberg News.

Baht styrkes til 34,92 per dollar fra et treugers lavpunkt fredag på 35,10 baht per dollar. Det er samtidig en af de eneste asiatiske valutaer, der styrkes mandag trods den stærke amerikanske arbejdsmarkedsrapport fredag, der har sendt den amerikanske valuta på sejrsgang globalt.

LETTELSE HOS INVESTORER
Det førende aktieindeks i Bangkok, SET-indekset, stiger 1,1 pct. mandag morgen.

»Resultatet giver lettelse hos investorerne og støtte til baht og de thailandske aktiver. Stabiliteten i Thailand er sandsynligvis kommet for at blive, hvilket bør tilskynde til en fortsættelse af kapitalindstrømningen indtil videre,« siger rentestrateg Tsutomu Soma fra SBI Securities i Tokyo ifølge Bloomberg.

Globale fonde har hidtil i år sat næsten 12 mia. dollar i thailandske obligationer og aktier.

Ifølge de første optællinger stemte 61,4 pct. ja til den ny forfatning mod 38,6pct.s nej ifølge den thailandske valgkommission. Det officielle resultat ventes ikke før om nogle dage.