Derfor falder olieprisen igen

Olieprisen falder, og en tønde amerikansk olie kunne i begyndelsen af ugen købes for mindre end 40 dollar til glæde for bilisterne og frustration for olieproducenter. Overproduktion af olie og lav kinesisk efterspørgsel får skylden.

epa01396849 (FILE) A file photograph showing pumps drawing petroleum from oil wells near Taft, California, USA, 18 May 2008. The oil price hit a new record on 26 June 2008, surpassing 140 dollars per barrel for the first time. Oil rose as high as 140.39 dollars per barrel, after Libya threatened to cut its supply and the leader of OPEC said prices will likely rise even further this summer, it was reported by financial corrispondents. EPA/SEAN MASTERSON Fold sammen
Læs mere
Foto: SEAN MASTERSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lignede ellers lige, at olieprisen efter et - mildt sagt - turbulent år var ved at stabilisere sig omkring de 50 dollars.

Men prisen for en tønde af den amerikanske referenceolie, WTI, røg under 40 dollars mandag og tirsdag, og det smittede af på Nordsøolien, der ligger på 42 dollars. Det skyldes, at udbuddet af olie langt overstiger efterspørgslen, blandt andet fordi producenterne ikke kan afsætte olien på det kinesiske marked.

»Der er ingen tvivl om, at udbuddet er stort nok på den korte bane. Samtidigt er væksten i efterspørgslen ikke videre imponerende, og det har ledt os ind i et marked, hvor vi godt ved, at der er for meget olie. Spørgsmålet bliver bare: Hvad er prisen for at få olien op af jorden. Disse to meget markante kræfter har det sidste halve år været markedets største drivkraft,« forklarer Mads Hemmingsen, Head of Trading hos Global Risk Management.

En ting er sikkert omkring olieprisen: Den ikke er sikker, og lige nu er situationen den, at prisen på en tønde råolie siden medio juni er faldet med næsten 14 pct. Der er simpelthen for meget olie på markedet, og efterspørgslen kan ikke følge med udbuddet.

»Det er sket et paradigmeskift, hvor vi nu godt ved, at der er for meget olie i verden. Man har været vant til, at Kina drak al den olie, man hældte i landet. Men Kinas økonomi er simpelthen for dårlig til at aftage olien. Oven i det har de olieproducerende lande ikke begrænset deres produktion,« forklarer investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen.

Mærsk Oil i dilemma

De faldende oliepriser giver panderynker hos danske olieproducenter som Mærsk og DONG, der er regnskabsaktuelle torsdag, og især Mærsk står i et dilemma med hensyn til, hvordan de vil bevæge sig fremad med deres olieforretning.

»Der, hvor prisen på en tønde olie ligger lige nu, altså omkring 40-45 dollars, er omkring deres break-even, og derfor skal Mærsk Oil seriøst overveje, hvad de vil med deres olie-aktiver,« forklarer Per Hansen.

Han vurderer, at det skaber en usikkerhed om, hvad Mærsk på sigt bør gøre med deres olieforretning:

»Som jeg ser det, er alting i spil lige nu for Mærsk. Vil de sælge deres olieforretning, vil de ekspandere den og udvide deres markedsandel - det afhænger af, hvorvidt de tror, at prisen på en tønde olie stiger eller falder fremadrettet,« forudser Per Hansen.

»En ny dynamik«

Overudbuddet af råolie er kommet for at blive, og det betyder, at det er de lavere oliepriser også. Det skyldes især effektiviseringer blandt de amerikanske olieproducenter.

»Det er en ny dynamik, vi befinder os i. Fra årtusindeskiftet har vi været vant til, at en tønde olie er blevet produceret i en konventionel brønd, der har skulle eksistere i 20 år - man har været vant til en meget stabil udvikling i udbuddet. Men efter finanskrisen er den amerikanske skiferolieindustri kommet op at køre, og det er med en helt anden dynamik, for det er ikke en konventionel produktion - det er en mere uforudsigelig produktionsform, der er billigere at starte op end konventionel produktion, men kræver samtidig en kontinuerlig investering, da brøndens produktionsperiode er meget kort – tre år. Samtidig er produktionen fra skiferolie nemmere at stoppe og starte. Dette giver os et marked, der til tider vil være berørt af overproduktion, mens vi i andre perioder vil se, at efterspørgslen overstiger udbuddet,« forklarer Mads Hemmingsen.

Han mener, at den nedtur, olieprisen befinder sig i nu, kan koges ned til, at de amerikanske olieproducenter satte produktionen op i forbindelse med den stigning i olieprisen, vi så i midten af Juni, hvor en tønde olie blev handlet for omkring 52 dollar.

»Vi er dog af den overbevisning, at fortsat uro forskellige steder i verden, blandt andet i Irak og Nigeria samt det faktum, at olieprisen er nær produktionsomkostningerne for skiferolie, vil holde en bund i priserne, så eventuelle fald i priserne bør bruges til opkøb,« uddyber han.

Og det er nok en tendens, vi bør vende os til, for det kommer til at tage år at få vendt den udvikling:

»En rebalancering tager tid, og vi skal nok vende os til, at det, der var det normale 100, nu ligger på 60 eller 70,« forudser Per Hansen.