Sådan skal Icopal gøres børs-lækker

Tagpap- koncernen er klar med salgs- argumenterne for, hvorfor investorerne skal bruge penge på at købe aktier i Icopal, når virksomheden efter planen går på børsen til næste år.

Flere udfordringer gør, at kapitalfonden Investcorp bag Icopal har udskudt planerne for en livsvigtig børsnotering til næste år. Her et kig ind i Icopals fabrik i Malmø. Arkivfoto: Simon Skipper
Læs mere
Fold sammen

Byggemarkedet kommer til at se væsentligt bedre ud, og tagpapkoncernen Icopal vil købe en række virksomheder i flere nye lande. Det er nogle af de salgsargumenter, som skal bruges, når Icopal sandsynligvis i begyndelsen af 2016 vil forsøge at blive børsnoteret.

Virksomheden er den første børsnotering fra en kapitalfond siden den svenske kapitalfond Altor sendte O.W. Bunker på børsen i foråret 2014. Det var en umiddelbar succes, men endte – som bekendt – siden i den katastrofale konkurs.

Historien om OW Bunker kan gøre det mere besværligt at overbevise investorerne om at købe aktier i tagpapkoncernen. Ejeren – den Bahrain-baserede kapitalfond Invest-corp – sigter mod at få værdisat Icopal til omkring 7,5 mia. kr.

Derfor har Icopal nu en stribe argumenter klar til investorerne. Et af dem er store planer for at købe op over hele Europa.

»En del af vores plan er at købe op og konsolidere markedet i flere nye lande. Vi har en god historik for at skabe værdi gennem mindre bolt-on-opkøb«, siger adm. direktør Miguel Kohlmann.

Bolt-on-opkøb er opkøb, som bliver hægtet på de nuværende virksomheder. Dem har Icopal foretaget flere af siden Investcorp overtog virksomheden i 2007. Men opkøbene er blevet af mindre størrelse i takt med, at virksomheden løb tør for penge. Planerne om at få nedbragt den gæld, som blev lagt i selskabet i 2007, er ikke forløbet, som de skulle. Virksomheden blev nemlig hårdt ramt af byggekrisen og den afmatning, der fulgte efter finanskrisen. Derfor sidder Icopal tilbage med en gæld på 3,9 mia. kr. – et meget højt niveau for en virksomhed som Icopal, der sidste år tjente knap 700 mio. kr.

Derfor tyder alt på, at Icopal først skyder planerne om opkøb i gang efter børsnoteringen. Tankerne er nemlig – som tidligere omtalt i Berlingske – at alle pengene fra børsnoteringen skal bruges til at bringe gælden ned til et niveau, der er spiseligt for investorerne i aktiemarkedet.

Miguel Kohlmann er indtil videre helt tavs om børsplanerne. Hans eneste kommentar er, at der ikke er truffet en beslutning endnu. Men Icopal-chefen vil gerne løfte sløret for, hvordan han ser virksomheden vokse i de kommende år. Et andet punkt er en forventning om, at de i årevis afmattede byggemarkeder i Europa endelig er ved at vende.

»Vi ser en vending i byggemarkederne over det meste af Europa, og udsigterne for 2016 ser bedre ud,« lyder det fra Kohlmann.

Icopal er den største eller næststørste tagpapproducent i de fleste nordeuropæiske markeder. Virksomheden er også til stede i USA, men fremover kan en række nye lande komme ind på Icopals landkort.

»Icopal vil øge salget i lande, hvor vi i dag ikke er fuldt geografisk til stede,« siger Kohlmann.

Samtidig vil virksomheden oprette nye salgskontorer i flere lande. Men indtil videre er det ikke afgjort, hvor i Europa eller muligvis andre steder i verden at virksomheden vil ekspandere.

Når børsprocessen kommer længere frem, vil investorerne blive indkaldt til møder, hvor ledelsen skal forsøge at sælge virksomheden. Indtil det sker, glæder de sig over, at der er en ny virksomhed på vej på børsen.

»Vi hilser generelt nye veldrevne selskaber velkommen på fondsbørsen. Vi ser frem til at høre mere om Icopal, og prisen vil naturligvis være afgørende for, om vi vil investere,« siger Kasper Brix-Andersen, porteføljemanager i Bankinvest.

Tagpapkoncernen blev i 2000 købt af et konsortium med blandt andre den danske kapitalfond Axcel og Lego-pengetanken Kirkbi. I 2007 – kort inden finanskrisen – blev Icopal solgt videre til kapitalfonden Investcorp. Det viste sig at være et godt tidspunkt for Axcel at sælge. For i årene efter blev Icopal hårdt ramt af byggekrisen. Omsætningen faldt, og forholdet mellem gælden og indtjeningen udviklede sig faretruende. Icopal var flere gange tæt på at bryde låneaftalerne med bankerne, og Investcorp har over flere gange været tvunget til at købe gæld tilbage fra den danske virksomhed.

Investcorp har ikke ønsket at kommentere denne artikel.