Børsnoteringer hæmmet af kinesisk aktieuro

Uroen på de kinesiske markeder satte en stopper for børsnoteringer i Europa i tredje kvartal. Udsigterne ser dog nu pæne ud, vurderer konsulenthuset PWC.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø. ARKIVFOTO 2012 af DONG Energy Avedøreværk uden for København. (Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Samtidig med at den danske energikoncern DONG fremlagde sine børsplaner faldt det europæiske marked for børsnoteringer pludseligt i tredje kvartal. Uroen på det kinesiske aktiemarked dæmpede lysten til at føre nye virksomheder på børsen, men udsigterne tegner mere lyse, vurderer konsulenthuset PwC i en ny analyse.

»De seneste to måneder har været en lidt hårrejsende rutsjebanetur, hvor vi har op­levet megen uro og store kursfald på det kinesiske aktiemarked, hvor volatiliteten steg til et niveau, som vi ikke har set siden 2009. Denne uro har været lang tid om at stilne af, og i øjeblikket går debatten derfor i mange bestyrelseslokaler på, hvornår det er den rette timing til at lancere en børsnotering,« siger Jens Otto Damgaard, partner og børsekspert i PwC.

Den store volatilitet og faldende aktiemarkeder betød, at der i Europa blot var 53 noteringer i tredje kvartal. Det er blot en tredjedel af, hvad der var i samme periode sidste år.

Jens Otto Damgaard peger dog på, at en række større europæiske noteringer er på vej, og at de i sig selv vil løfte markedet i årets sidste kvartal.

Flere noteringer på vej

»Hos PwC forventer vi, at der kommer mere gang i markedet for børsnoteringer i fjerde kvartal, da der på markedet forventes en række store børsnoteringer, herunder WorldPay, Poste Italiane og ABN Amro. Forhåbentligt vil der også komme gang i det danske marked, hvor der desværre ikke har været en eneste børsnotering i tredje kvartal,« fortæller Jens Otto Damgaard.

Årets indtil nu eneste større danske børsnotering er NNIT, IT-selskabet som blev solgt fra Novo Nordisk i marts. Markedet har været stille efter kollapset sidste efterår i OW Bunker, der gik på børsen i foråret 2014. Herhjemme har blandt andre tagpapproducenten Icopal været tæt på at trykke på knappen til en børsnotering, men har nu udskudt processen til foråret 2016.

Damgaard regner med, at investorerne på europæisk plan fortsat skeler til udviklingen i Kina.

»Vi afventer det sidste kvartal af 2015 med stor interesse. På den ene side er der en lovende europæisk pipeline, mens markedet på den anden side fortsat er udfordret af investorer, der er på vagt over for faldende aktieindekser og bekymrede over Kinas vækstudsigter,« siger Jens Otto Damgaard.

På det europæiske marked er det traditionen tro børsen i London, som har oplevet flest noteringer i tredje kvartal. Her kom der ni nye selskaber ind på børslisterne.