Børsnoteringen afgør meget for Icopal

Icopal har store planer. Opkøb i flere nye lande og en intensivering af salgsindsatsen andre steder. Virksomheden skal kort sagt vokse pænt i de nærmeste år.

Foto: Søren Bidstrup. Business journalist Lasse Friis
Læs mere
Fold sammen

Det er planer, som findes mange steder, men Icopal har et særligt problem. Virksomheden er reelt løbet tør for penge til offensive tiltag. Selskabet ser egentlig sundt og veldrevet ud, men Icopal slæber rundt med en gæld på næsten fire mia. kr., der forhindrer større fremtidige investeringer. Derfor skal der nye penge ind, og gælden skal ned. Alternativet er, at Icopal bliver en henslumrende dansk industrivirksomhed, der ikke kan røre sig for vægten af den store gæld.

Icopal er et skrækeksempel på et opkøb, der ikke er gået efter planen. Investcorp – en Bahrain-baseret kapitalfond – overtog i 2007 virksomheden og gjorde som andre kapitalfonde: finansierede en stor del af opkøbet med gæld, der blev lagt i selskabet. Planen var, at gælden skulle falde i takt med, at virksomheden øgede indtjeningen i årene efter. Men det gik ikke, som Investcorp havde regnet med. Icopal blev hårdt ramt af byggekrisen. Omsætningen faldt, og virksomheden begyndte at få problemer med at betale gælden tilbage. Det blev så slemt, at Icopal var tæt på at bryde låneaftalerne med bankerne, og Investcorp måtte flere gange købe gæld tilbage for at sikre forholdet til bankerne.

Investcorp har flere gange forsøgt at komme ud af Icopal. Men der var ingen anden fond, som ville betale nok, og en oplagt industriel køber har heller ikke meldt sig. Tilbage er så børsnotering, hvor Investcorp – ifølge Berlingskes oplysninger – vil sælge omkring 30 pct. af aktierne og bruge alle pengene på at bringe gælden ned.

Ingen i Icopal vil endnu sige, at en børsnotering er lige op over. Men sandheden er, at det er begyndt at haste for ejerne. Så længe den store gæld hæmmer mulighederne for at udvikle virksomheden, har Investcorp svært ved at øge værdien af Icopal meget mere.

Hvis ikke fonden snart finder en ny ejer, kan den langsomt se på, at afkastet fra investeringen falder år for år. Investcorp vil ikke udtale sig om børsplanerne, og derfor ved vi ikke, om kapitalfonden er så desperat for at sælge Icopal, som det ser ud udefra.