Råvarer: Olieprisen rammer igennem 50 dollar tønden

Oliemarkedet ligger med en forsat underliggende positiv trend torsdag morgen efter et dyk i de amerikanske lagre af råolie og en mindre svækkelse af afregningsvalutaen - den amerikanske dollar - som har sendt prisen over 50 dollar for en tønde.

Oliemarkedet ligger med en forsat underliggende positiv trend torsdag morgen efter et dyk i de amerikanske lagre af råolie og en mindre svækkelse af afregningsvalutaen - den amerikanske dollar - som har sendt prisen over 50 dollar for en tønde. (Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Gas/FRIT/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga

»Den umiddelbare markeds-driver er et godt træk på de amerikanske råolielagre, hvilket hjælper med at skubbe prisen højere op. Markedet har ikke set nogen dårlige nyheder, som har kunnet banke prisstigningerne tilbage, men niveauet vil sandsynligvis få det svært, hvis vi kommer op i 50'erne. Der er stadig en hel del olie på lagrene rundt omkring,« vurderer chefanalytiker Ric Spooner fra CMC Markets i Sydney over for Bloomberg News.

Overraskende lagre i USA

De amerikanske råolielagre faldt 4,2 mio. tønder i den forgangne uge ifølge det amerikanske energiministeriums opgørelse. Økonomerne havde ventet et fald på 1,7 mio. tønder.

Benzinlagrene steg 2,0 mio. tønder mod et fald på 1,3 mio. tønder, og lagrene af destillater faldt 1,3 mio. tønder mod det estimerede drop på 1,1 mio. tønder.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 50,10 dollar mod 49,05 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 49,90 dollar mod 48,85 dollar onsdag eftermiddag.

Guld står til mindre korremtion

På guldmarkedet er det først og fremmest valutamarkedets time-out i den igangværende indprisning af en højere rente for amerikanske dollar, der vægter på prissætningen.

»Det er på grund af svækkelsen af dollaren, at vi ser ædle metaller komme en anelse op. Det kommer oven på det kraftige prisfald, så det er også en lille korrektion,« noterer markedschef Brian Lan fra GoldSilver Central i Singapore over for Bloomberg News.

Torsdag morgen koster en ounce guld 1230 dollar mod 1222 dollar onsdag eftermiddag.

Kobbermarkedet ligger med prisstigninger for tredje dag i træk. Det er først og fremmest en afsmitning fra oliemarkedet, der presser priserne op i takt med, at vurderingen, af at den globale økonomi vil være i stand til at klare virkningerne af højere amerikanske renter, er stigende.

»Jeg vælger at antage, at en renteforhøjelse betyder, at økonomien er på rette vej, og det betyder, at der vil være større efterspørgsel for de primære råvarer, hvilket blandt andet er metaller,« siger chefanalytiker Jonathan Barratt fra Ayers Alliance Securities i Sydney til Bloomberg News.

Et ton kobber koster torsdag morgen 4646 dollar mod 4620 dollar onsdag eftermiddag.