Pund styrtdykker i omvendt pendul med yen

Efter en nat med voldsom bølgegang på valutamarkedet, indikerer optællingen af stemmerne fra den britiske EU-afstemning, at Storbritannien ikke længere er at finde i kredsen af EU-lande. Det sender chokbølger gennem valutamarkedet og pundet i knæ.

Foto: Kiyoshi Ota

Med 288 af de 382 kredse optalt ligger EU-modstanderne med 51,5 pct. af stemmerne, mens EU-tilhængerne har opnået 48,5 pct.

Efter flere sving i indikationen af et resultat i takt med at optællingen skider frem, har en EU-negative overvægt fået asiatiske investorer til at storsælge pund, mens den japanske yens tiltrækningskraft er steget til skyhøje niveauer.

- Det er meget svært at se en vending (i valgresultatet, red.) da der ikke er ret mange (optællingskredse, red.) tilbage. Vi ser pund svækkes meget, og jeg tror, der kommer endnu mere, hvis resultatet står til troende, siger valutachef Ulrich Leuchtmann fra Commerzbank i Frankfurt til Bloomberg News.

Og mens investorerne kaster pund i grams, flokkes de om japanske yen, der som eksponent for sikkerhed, får en politisk stærkt uønsket opmærksomhed.

Det markante styrkelse af yen kan få den japanske regering til at gribe ind, da der adskillige gange er advaret mod for hurtige og for store bevægelser.

Pund sterling koster ved 5.30-tiden fredag morgen 1,3530 dollar mod 1,4775 dollar torsdag eftermiddag, mens euro samtidig koster 0,8150 pund mod 0,7680 pund torsdag eftermiddag.

Dermed er pund faldet næsten 10 pct. fra niveauet

Euro koster fredag morgen 1,1030 dollar mod 1,1345 dollar torsdag eftermiddag.

Dollar koster samtidig 101,55 yen mod 105,70 yen torsdag eftermiddag, mens der går 112,00 yen på en euro fredag morgen mod 119,90 yen torsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANS