Novozymes og Genmab kæmpede om C20-sejr

Eliteaktierne i C20 Cap blev mandag eftermiddag trykket ned af en fortsat faldende oliepris, mens Novozymes og Genmab - og på et tidspunkt også FLSmidth - kæmpede om mandagens førsteplads.

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen

Sejren tilfaldt til sidst Novozymes med en stigning på 3,9 pct. til 270,7 kr. i det olieprægede marked, der til sidst sikrede C20 Cap en stigning på 0,5 pct. til 808,11. På et tidspunkt lå eliteindekset i minus.

- Det går lidt sydpå over det hele, når olieprisen falder så kraftigt, og det er det, der sætter et skub ned på markederne, selvom vi er i plus i Danmark, så er vi lidt fra toppen tidligere på dagen, siger afdelingschef Ole Kjær Jensen fra Sydbank.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, faldt ved lukketid til omkring 47,40 dollar. Prisdykket gav uro i Europa, hvor markederne havde svært ved at bestemme sig om de skulle falde eller stige.Novozymes blev skubbet til toppen af C20 af Bank of America - Merrill Lynch, der indledte dækningen af aktien med anbefalingen "køb".

Genmab, der blev slået på målstregen i kampen om at blive 2014's mest stigende aktie endte med en stigning på 3,7 pct. til 389,0 kr.

Aktien har generelt været inde i en god stime og blev mandag støttet af, at Jyske Bank løfter sit kursmål for aktien til 425 kr. fra tidligere 370 kr. Anbefalingen "køb" fastholdes.

Samlet er aktien gået frem med 8,0 pct. i 2015, hvilket er bedst blandt de 20 eliteaktier. Vinderen af aktiekapløbet i 2014, Pandora, har til gengæld haft en mere glansløs indgang til 2015. Mandag måtte aktien igen indkassere investorslag og en plads på bunden med et fald på 3,3 pct. til 467,1 kr.Faldet skyldtes igen den usikkerhed, der opstod i sidste uge som følge af den amerikanske forhandler Signet Jewelers melding om svigtende salg af påhæng til armbånd - de såkaldte charms. Det blev forstærket af, at den amerikanske juvelerkæde Tiffany's and Co. nedjusterede sine forventninger mandag.

- Det giver endnu engang usikkerhed om, hvad der sker med branchen i USA. Det er signalværdien, der er årsagen til faldet, siger Ole Kjær
Jensen.

FLSmidth lå til et fald, da selskabet meddelte, at det sælger Cembrit til svenske Solix AB for 1,1 mia. kr. på gældfri basis. Faldet blev
vendt til en stigning på 2,6 pct. til 279,9 kr. Aktien lagde sig på et tidspunkt øverst i C20. FLSmidth udsatte ellers salgsprocessen af Cembrit i tre til fire år i august 2013, da det ikke var lykkedes at finde en køber i løbet af et
år. For nylig kontaktede Solix så FLSmidth med et uopfordret tilbud.- Det er min faste overbevisning, at vi på alle parametre er kommet frem til en tilfredsstillende aftale ved at sælge Cembrit til en ny ejer, der ønsker at videreudvikle og udvide forretningen til fordel for både medarbejdere og kunder, udtaler koncerndirektør i FLSmidth Bjarne Moltke Hansen.

Uden for C20 ville investorerne gerne have fingrene i Chemometec-aktien, der over den seneste måned er steget over 150 pct. I sidste uge opjusterede selskabet sine forventninger til regnskabsåret 2014/15, og mandag lød stigningen på 19,2 pct. til 15,5 kr.

Til gengæld gik en del af dampen af shippingvirksomheden Erria, der i sidste uge steg hele 71 pct. Mandag faldt aktien 23,2 pct. til 32,5 kr.

SAS lettede 5,6 pct. til 13,3 kr. efter trafiktal for december, der viste en stigning i passagertrafikken målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) på 4,9 pct. i forhold til samme måned i 2013. I november steg RPK med 3,7 pct.

Luftfartsselskabets sædekapacitet (ASK) steg med 2,0 pct., hvilket medførte en kabinefaktor (belægning) på 71,2 pct. Belægningsprocenten var 1,9 pct.point højere end i december et år tidligere. SAS transporterede 1,81 mio. passagerer i måneden, hvilket var 8,6 pct. flere end i samme måned året før.