Novozymes og C20 Cap stiger trods olieudsalg

Det var ventet, at yderligere fald i olieprisen mandag ville skabe nervøsitet på aktiemarkederne, men noget tyder på, at investorerne hellere vil købe end sælge på ugens første dag.

Foto: Torben Christensen

Novozymes stiger mest i C20 Cap-indekset efter et par positive analytikerord, og samlet stiger C20 Cap 0,4 pct. til indeks 807,8.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, til levering i februar er faldet til 48,76 dollar, hvor den lå på 50,11 dollar fredag aften.

Bank of America - Merrill Lynch indleder dækning af Novozymes-aktien med anbefalingen "køb". Det skriver Bloomberg News.

Novozymes-aktien stiger efter kort tids handel med 2,6 pct. til 267,2 kr., hvilket er den største stigning i C20 Cap-indekset.

Mærsk er en forandret aktie, efter at oliepriserne igennem længere tid er styrtdykket, vurderer Økonomisk Ugebrev Formue, der ser en fundamentalt ændret investeringscase efter olieprisfaldene. Ugebrevet vurderer dog også, at A.P. Møller-Mærsks olieselskab, Maersk Oil, umiddelbart står bedre end flere af rivalerne med de nuværende priser.Mærsks B-aktie er åbnet 0,5 pct. højere i 12.460 kr. Siden olieprisen begyndte at dykke i september, er aktien faldet 18,5 pct.

Verdens fjerdestørste bryggeri, danske Carlsberg, presses fortsat af udviklingen i Rusland. Business Monitor International, der er ejet af kreditvurderingsbureauet Fitch, vurderer i en rapport. De dystre udsigter skyldes svagt privat ølforbrug, politisk og økonomisk usikkerhed, højere skatter og afgifter og øget regulering af ølsalg.

Fra 2008 til 2013 faldt forbruget af øl pr. indbygger fra 78 liter til 59 liter. Fra 2013-2018 ventes forbruget at vokse med 2,0 pct. årligt og forbruget vil således nå 66 liter pr. indbygger i 2018.

Carlsbergs B-aktie falder 0,1 pct. til 477,8 kr.

SAS leverer mandag formiddag sine trafiktal for december. Her løftes sløret for, om flyselskabet har gjort det lige så godt som flere af konkurrenterne, herunder det irske lavprisselskab Ryanair, der havde stor fremgang i julemåneden.

Sydbank vurderer, at der kan være en bedre trend for SAS’ yield på vej, men til gengæld ser væksttempoet ud til at blive langsommere. Det er dog også netop indtjeningen, der har været et stort problem for flyselskabet, og derfor vil en stigning i billetpriserne være positiv.

Trafiktallene offentliggøres klokken 11. SAS handles efter kort tid 0,8 pct. højere til 12,7 kr.Analytikerne hos Nordea har sænket kursmålet af Danske Bank-aktien til 195 kr. fra tidligere 200 kr. Anbefalingen fastholdes dog på "køb".

- Vores forventninger til indtjeningen i Danske Bank ligger højere end de generelle forventninger i markedet, og aktien er attraktivt prisfastsat, skriver Nordea i sin morgenberetning.

Danske Bank stiger mandag 0,6 pct. til 160,9 kr.

Berlingske Business skriver mandag, at den finske gigant Sampo er på opkøbsjagt. Her kunne Topdanmark, som Sampo i forvejen ejer en del af, være en mulighed, skriver avisen.

Forsikringskoncernen falder mandag morgen 0,2 pct. til 203,5 kr.

Bryggeriet Harboes får mandag morgen et par pæne ord med på vejen af Økonomisk Ugebrev Formue, der ser en investering i Harboes-aktien som en interessant langsigtet mulighed.

- Vi vurderer, at Harboes er inde i en indtjeningsmæssig bedring, og sammen med tilbagekøbsprogrammet og det løbende udbytte vurderer vi, at det er nok til at anbefale aktien som en interessant langsigtet investering uden den store downside, skriver ugebrevet.

Harboes stiger 1,2 pct. til 82 kr.