Aktier: Bankerne banket til bunds på blandet dag

Bankerne endte som prygelknaber, da luften sidst på eftermiddagen fredag gik af ballonen, og de danske aktier måtte gå på weekend med et minus.

Læs mere
Fold sammen

Markedet skulle ellers igennem flere rutsjeture, før slutniveauet blev fundet. Efter en start tæt på det neutrale steg aktierne op til et mindre plus, for derefter at falde ned igen, inden de steg ud på eftermiddagen, da en positiv amerikansk beskæftigelsesrapport løftede humøret.

Det holdt dog ikke længe, og aktierne dykkede igen ned omkring udgangspunktet, inden de faldt igen og C20 Cap-indekset lukkede 0,04 pct. lavere i 804,47.

- Arbejdsmarkedsrapporten så rigtigt fin ud, og vi har den laveste arbejdsløshedsprocent siden juni 2008. Tallene for november blev oprevideret, og så var tallene for december også lidt bedre end ventet, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingschef for aktier hos Sydbank, til Ritzau Finans, men fastslår, at der fortsat er masser af usikkerhed i markedet.

- Uroen på olie- og valutamarkederne skaber fortsat usikkerhed, og det kan lægge noget pres på aktierne, siger han.

Den amerikanske jobrapport for december gav ellers endnu et fingerpeg om, præcis hvor stærk den amerikanske økonomi er netop nu. Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 252.000 personer i december, og det var bedre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 240.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Samtidig blev tallet for november, som sidste måned i forvejen var en stor positiv overraskelse, opjusteret til 353.000 nye job mod tidligere rapporteret 321.000.

Dagens største vinder i C20-regi blev ingeniørselskabet FLSmidth, der gradvist byggede på sit momentum i løbet af dagen og endte 2,9 pct. højere i 272,70 kr. uden større selskabsspecifikke nyheder at læne sig opad.

Pandora slikkede desuden sårene efter torsdagens nedtur, der blev forårsaget af den amerikanske smykkeforhandler Pandora, som pillede glansen af det danske selskab ved at melde om et sløjt salg af charms i november og december.

Fredag rettede Pandora-aktien dog lidt op efter faldet på 4,2 pct. torsdag, hvor aktien også blev omsat for mere end 1,1 mia. kr. Pandora sluttede 2,2 pct. højere i 483,10 kr. - med omkring det halve af torsdagens omsætningsniveau.

Helt i bunden af eliteindekset havde særligt bankerne en hård dag - blandt andet som følge af meldinger om, at Den Europæiske Centralbank (ECB) kan skuffe med sine kvantitative lempelser. Det kan fastholde det i forvejen uhyre lave renteniveau i længere tid, og det er ikke just det mest favorable miljø for en bank.

Danske Bank faldt med 1,8 pct. til 160 kr., Nordea dykkede 1,5 pct. til 68,60 kr., og Jyske Bank satte sig 0,7 pct. til 303,30 kr.

Carlsberg faldt med 0,1 pct. til 478,10 kr., efter at kreditvurderingsinstituttet Moody's sænkede sine udsigter for ratingen "Baa2" til "negative" fra tidligere "stabile", hvilket kan indikere, at der kan være et hug med kreditsablen på vej.

Derudover fortsatte presset på olieprisen og rublen dagen igennem, og det skaber endnu mere pres på Carlsbergs store østeuropæiske forretning.

Forsikringsselskabet Tryg faldt med 0,4 pct. til 704,50 kr., efter at Danske Markets sænkede sin anbefaling af aktien til "hold" fra tidligere "køb".

Banken ser ikke længere et tilstrækkeligt potentiale i aktien til at retfærdiggøre en købsanbefaling.

- Indtjeningsrevisioner er negative forud for regnskabet for fjerde kvartal, da den norske krone er svækket i størrelsesordenen 10 pct. mod den danske krone, og norske renter er faldet omkring 60 basispoint, hvilket efterlader os med 7-8 pct. lavere indtjeningsestimater for 2015-17-regnskaberne, skriver Danske Bank.

Uden for C20-regi blæste der milde vinde om rederiet DFDS, da afgørelsen i striden om færgefart på Den Engelske Kanal faldt ud til det danske selskabs fordel hos en britisk appeldomstol.

Myndighederne har forbudt DFDS-konkurrenten Myferrylink, der er ejet af Eurotunnel, at drive færger på kanalen. Men konkurrenten ankede, og det var appelsagen, som fredag ligeledes faldt ud til DFDS' fordel.

DFDS vendte skuden efter afgørelsen og gik fra et fald i formiddagens handel til et plus. Men sidst på dagen faldt aktien igen og sluttede 0,3 pct. lavere i 623 kr.

Tivoli steg med 1,6 pct. til 3100 kr. Selskabet, der står bag forlystelsesparken af samme navn, er kommet frem til, at 2014 bliver bedre end hidtil antaget.

Efter hvad Tivoli selv beskriver som "god fremgang" i alle tre sæsoner og høj aktivitet inden for koncerter, teater og mødefaciliteter, øges forventningerne til 2014.

Nu regner selskabet med at levere et overskud før skat på 50 til 55 mio. kr. Tidligere var der forventet et overskud før skat "på niveau" med de 42,6 mio. kr., som Tivoli tjente i 2013.