Novo sikrede C20-stigning, mens Trumps trusler trak renterne ned

En militær trussel fra Donald Trump mod Nordkorea lagde onsdag en dyne over det danske aktiemarked, da investorerne generelt trak følehornene til sig, men et stærkt regnskab fra Novo Nordisk var med til at holde markedet oven vande.

Foto: JONATHAN ERNST

En militær trussel fra Donald Trump mod Nordkorea lagde onsdag en dyne over det danske aktiemarked, da investorerne generelt trak følehornene til sig, men et stærkt regnskab fra Novo Nordisk var med til at holde markedet oven vande.

Samtidig betød truslen tryk på renterne både herhjemme og i det øvrige Europa.

C20 Cap-indekset, hvor medicinalaktien har en tung vægt, lukkede 0,8 pct. højere i 1171,88 trods store kursfald til Lundbeck og FLSmidth, der ikke formåede at stille investorerne tilfredse med deres respektive regnskaber.

Den generelle usikkerhed på markedet skyldtes, at USA's præsident, Donald Trump, tirsdag sendte en militær trussel afsted mod Nordkorea, der efter sigende skulle planlægge at affyre missiler mod USA's militærbase på øen Guam i Stillehavet.

Den nervøse stemning nåede ikke at ramme Novo Nordisk, der overraskede positivt på både salg og indtjening i andet kvartal, og samtidig opjusterede diabetesgiganten forventningerne til 2017.

Det store spørgsmålstegn op til regnskabet var udsigterne for det amerikanske marked i 2018, men investorerne blev ikke meget klogere, da Novo blot varsler lavere priser og modsat tidligere afholdt sig fra at nævne et tal.

Aktien steg 7,9 pct. til 282,50 kr., hvilket er den største stigning på en enkelt dag i mere end to år.

- Forklaringen ligger dels i et bedre end ventet regnskab, der indeholdt den første driftsmæssige opjustering længe, og dels - og ikke mindst - at markedet i løbet af dagen er blevet mere sikker på, at prispresset i USA ikke er så hårdt som frygtet, siger Michael Friis Jørgensen, der er aktieanalytiker i Alm. Brand.

Der var også medvind til Pandora-aktien, som steg 3,5 pct. til 672 kr. og dermed fik et lillebitte comeback fra tirsdagens kursfald på 13,7 pct. efter et skuffende regnskab for andet kvartal.

Anderledes negativ var stemningen omkring Lundbeck, der ellers leverede bedre end ventet på hovedtallene i sit regnskab for andet kvartal og samtidig løftede prognosen for 2017.

På rentemarkedet betød Trump-truslen faldende renter, da investorerne solgte aktier og i stedet købte de mere sikre papirer som statsobligationer, guld samt valutaer som yen og schweizerfranc.

På det danske obligationsmarked betød købelysten, at renten faldt med 4 basispoint for den toneangivende tiårige statsobligation, som lukkede i 0,57 pct. med støt fald set over dagen.

Der var samme udvikling rundt i Europa, hvor renterne røg ned på tværs af kontinentet, mens aktiekurserne samtidig var under pres i alle de store indeks.

Donald Trump varslede tirsdag aften, at trusler mod USA fra Nordkorea "vil blive mødt med ild og vrede", som verden aldrig før har set.

/ritzau/FINANS