Mandagens obligationer: Rentefald gik i sig selv

De danske obligationsrenter fortsatte fra åbningen mandag fredagens sivende tendens, men i løbet af dagen kravlede renterne tilbage, hvor de kom fra og lukkede næsten uændret.

Foto: SPENCER PLATT.
Læs mere
Fold sammen

Renten på den tiårige danske statsobligation startede med at falde 2 basispoint til 0,30 pct. som fortsættelse af et fald på 5 basispoint fredag, da en skuffende jobrapport fra USA dæmpede sandsynligheden for, at den amerikanske centralbank allerede på næste uges rentemøde vil hæve renten igen.

Som formiddagen - og siden eftermiddagen - skred frem nærmede papiret sig dog igen de 0,32 pct., som var fredagens slutniveau. Efter fredagens amerikanske nøgletalsskuffelse var der opmærksomhed om kommentarer fra chefen for den amerikanske centralbanks afdeling i Boston, Eric Rosengren, som på en konference i Helsinki erkendte, at de seneste økonomiske nøgletal havde været skiftende.

- Alligevel venter jeg tilstrækkelig økonomisk vækst til at retfærdiggøre en gradvis ophævelse af den lempelige pengepolitik, lyder det fra Eric Rosengren. Det store spørgsmål er imidlertid, hvornår den så omtalte renteforhøjelse vil indfinde sig, og førstkommende mulighed er på det kommende rentemøde hos Federal Reserve 14.-15. juni.

Fredagens jobrapport reducerede sandsynligheden for en renteforhøjelse allerede i næste uge. Rapporten viste, at der kun var blevet skabt 38.000 nye job uden for landbruget i maj mod forventede 160.000. Eric Rosengren gav mandag udtryk for, at han vil spejde efter yderligere nøgletal, der kan give et klarere billede af tilstanden i den amerikanske økonomi.

- Tager man kontrasten fra jobtallene over for mønstrene i første kvartal og den hidtidige fremgang i forbruget, som andre data viser, i betragtning, er det stadig vigtigt at se, hvorvidt svagheden i denne rapport er en afvigelse eller afspejler en bredere afmatning på arbejdsmarkedet, siger Eric Rosengren.

Senere mandag, kl. 18.30 dansk tid, holder den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, en tale, hvor markedsdeltagerne på ny kan fokusere på ordvalg for at vurdere renteudsigterne. Det kan komme til at afgøre, hvordan de danske obligationskurser kommer til at åbne tirsdag.