Mandagens aktier: Vestas og Novo pressede dansk marked i rødt

Den fjerde uge i 2017 blev indledt med fald på det danske aktiemarked, hvor investorerne holdt sig lidt i baggrunden efter Donald Trumps debuttale fredag. Blandt enkeltaktierne i C20 var der størst fald til Vestas og Novo Nordisk.

C20 Cap-indekset dykkede samlet 0,7 pct. til indeks 1029,75, og rundt i Europa var der også fald på de fleste store markeder.

- Investorerne tygger stadigvæk på Trumps tale i fredags, som var lidt protektionistisk. Der har generelt været god stemning, siden han blev valgt, men det har været afventende i dag.

- Nu skal man snart til at se på, hvilken politik han kommer med de første 100 dage, hvor der normalt plejer at ske en del, siger Ole Kjær Jensen, som er afdelingsdirektør for aktier i Sydbank.

I bunden af C20 sluttede Vestas, der muligvis var påvirket af negative kommentarer fra Donald Trump om den amerikanske energisektor.

- Trump har i weekenden gentaget, at han vil støtte fossile brændstoffer som kul og olie. Det er der ikke noget nyt i, men det er med til at sætte en tyk streg under hans holdning til energi, og det er nok med til at presse Vestas, siger Ole Kjær Jensen.

Vestas-aktien dykkede 2,2 pct. til 466 kr., hvilket gav en sidsteplads i C20, hvor vindmølleproducenten havde selskab af Novo Nordisk, der faldt med 2 pct. til 243,80 kr.

CARNEGIE LØFTER PANDORA

Derimod var der medvind til Pandora-aktien, der mandag var i fokus efter et rygstød fra Carnegie. Den svenske investeringsbank har løftet kursmålet for aktien til 1300 kr. fra 1200 kr. og gentaget sin købsanbefaling.

Pandora-aktien steg med 1,3 pct. til 884,50 kr. og havde i toppen af C20 selskab af Genmab, der frem mod partneren Johnson & Johnsons regnskab tirsdag steg 1,8 pct. til 1273 kr.

I en anden sektor var der en mindre opjustering fra TDC.

Teleselskabet venter nu frie pengestrømme på 2100 mio. kr. for 2016, hvilket er 400 mio. kr. højere end tidligere, men ifølge Sydbank er der primært tale om periodeforskydninger af betalinger.

På aktiemarkedet var reaktionen et fald på 0,7 pct. til 38,17 kr., efter at aktien fredag steg 4 pct. oven på en historie om, at Telia overvejer at købe TDC.

PRES PÅ TRYG

Uden for C20 var der pres på Tryg. Danske Bank har sænket anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold" efter forsikringsselskabets regnskab for 2016 i fredags.

Danske Bank peger på, at Trygs indtjening i år vil blive ramt af færre afløbsgevinster, der er penge, som forsikringskoncernen tidligere har reserveret til skader, men som alligevel ikke skal bruges.

Tryg-aktien faldt 4,3 pct. til 126,20 kr.

Omvendt steg dansk-britiske G4S 2,8 pct. til 21,69 kr., efter at det amerikanske børshus Stifel løftede anbefalingen af aktien til "hold" fra "sælg".

Helt ude i krogene af fondsbørsen var der ild i aktien hos selskabet Victoria Properties, der i øjeblikket er en tom børsskal. Aktien var oppe med mere end 200 pct. på et tidspunkt.

Det fik selskabets bestyrelse på banen, der måtte understrege, at selskabet ikke laver noget og desuden har en egenkapital på 0 kr.

Aktien faldt senere markant og lukkede i 10,90 kr. - efter en stigning på 3,8 pct.