Mandagens aktier: Novo og Ørsted kæmper med at holde eliteaktier i plus

Nyheder til Novo Nordisk og Chr. Hansen samt fokus til Ørsted på grund af blandt andet klimatopmødet i New York hiver de tre aktier op mandag middag - og det er lige præcis nok til at holde det danske eliteindeks i plus.

Ved middagstid peger pilen på et plus på 0,2 pct. til 1152 - og dermed går den danske børs modsat Europa, hvor de ledende aktieindeks falder med op til 1,4 pct.

»Det er skuffende PMI-tal fra eurozonen, der har taget overskrifterne i løbet af formiddagen. At vi herhjemme outperformer i forhold til resten af Europa skyldes stigninger til Novo og Chr. Hansen,« siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank.

Novo stiger 1,2 pct. til 362,65 kr. oven på fredagens vigtige godkendelse i USA af selskabets diabetespille, oral Semaglutid, som nu vil blive ført på markedet under navnet Rybelsus.

Medicinalkoncernen gik på weekend med den vigtige godkendelse af Rybelsus, der bliver det første GLP-1-middel i pilleform på markedet i USA, hvor de øvrige GLP-1-midler, herunder Victoza og Ozempic, kommer i injektionsform.

Senioranalytiker hos Sydbank Søren Løntoft Hansen ser gode muligheder for, at Rybelsus bliver Novos bedst sælgende middel ude i fremtiden.

»Det her har et kæmpe potentiale og kan blive det bedst sælgende middel for Novo Nordisk. Det er et middel med nogle særdeles attraktive egenskaber på et marked, som er kæmpe stort,« siger han.

Finanshuset Pareto har løftet kursmålet for Novo-aktien til 400 kr. fra 375 kr. Også DNB og Nordea har løftet kursmålene for Novo en smule.

ANALYSENYT TIL HANSEN OG DANSKE

Danske Markets har løftet anbefalingen af aktien i ingredienskoncernen Chr. Hansen til "køb" fra "sælg", skriver Bloomberg News. Kursmålet er fortsat 685 kr. Aktien stiger 2,1 pct. til 582,40 kr. mandag middag.

Og Ørsted følger lige efter med et plus på 1,5 pct. til 631,80 kr.

»Chr. Hansen kan takke Danske Bank for løftet i dag - mens der er lidt fokus på Ørsted, hvilket kan skyldes den milliardinvestering, som pensionssektoren vil investere i den grønne omstilling, og at klimatopmødet i FN starter i New York i dag,« vurderer Ole Kjær Hansen.

Det kom frem søndag, at den danske pensionssektor frem mod 2030 vil investere 350 mia. kr. i den grønne omstilling.

Der er mandag analysenyt om Danske Bank, idet Morgan Stanley har skåret næsten en fjerdedel af sit kursmål for aktien, så der nu sigtes efter 109 kr. mod tidligere 143 kr. Anbefalingen er stadig "ligevægt" ifølge de seneste data fra Bloomberg News.

»Morgan Stanley har været inde og se på den nordiske banksektor. Generelt er bankerne presset af de faldende renter - og det pres ser vi i hele Europa i sektoren i dag,« siger Sydbanks afdelingsdirektør.

Også Handelsbanken, der har en salgsanbefaling af Danske Bank-aktien, ser et mindre potentiale i aktien og sætter kursmålet ned til 92 kr. fra 95 kr.

Danske Bank ligger i bunden af C25 med et fald på 2,7 pct. til 95,44 kr.

Amerikanske Citigroup har i øvrigt sænket sit kursmål for aktien i Sydbank til 117 kr. fra 128 kr. - ligeledes ifølge Reuters.

Sydbank ligger 1,0 pct. lavere i 115,20 kr. Sydbank steg fredag hele 11,2 pct., efter at konkurrenten Jyske Bank varslede negative renter til private kunder med et indlån større end 750.000 kr.

Jyske Bank falder mandag middag 0,6 pct. til 217,20 kr. efter en stigning fredag på 5,3 pct.

Der var fredag også nyt fra GN, der kunne fortælle, at GN Hearing med øjeblikkelig virkning siger farvel til Jakob Gudbrand, der træder tilbage som topchef af "personlige og familiære grunde". Han erstattes af Gitte Pugholm Aabo. GN stiger 1,3 pct. til 283,90 kr.

REJSEKAOS EFTER GIGANTS KOLLAPS

SAS kan sammen med andre selskaber i luftfarts- og rejsebranchen også få del i opmærksomheden mandag, efter at det store britiske rejseselskab Thomas Cook natten til mandag er gået i betalingsstandsning med "omgående virkning."

Alle Thomas Cook-fly er aflyst - og Spies, som er ejet af Cook, rammes også. Ifølge det danske rejsebureaus hjemmeside er nogle af flyvningerne sket med SAS-fly.

SAS falder 4,1 pct. til 8,96 kr. mandag middag.

/ritzau/FINANS