Mandagens aktier: Bekymring for brexit tog styringen

Der var langt mellem snapsene på det danske aktiemarked mandag. Nådigste skæbne fik Coloplast, Novozymes, William Demant og Novo Nordisk, der henholdsvis steg 0,02 pct. til 472,70 kr. og faldt 0,1 pct. til 302,60 kr., 0,3 pct. til 134,30 kr. og 0,4 pct. til 363,20 kr.

Foto: CHRIS J RATCLIFFE

- Det er de defensive sektorer som sundhedspleje, forbrug og forsyning, der klarer sig bedst i et marked, som vi ser i disse dage, siger Ib Fredslund Madsen, senioraktiestrateg i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Ellers var det en generel negativ stemning, der fejede gennem Københavns Fondsbørs mandag, og det var bekymringerne omkring den britiske stemning om afstemning om fortsat medlemskab af EU 23. juni, der holdt investorerne tilbage.

- Vi ser, at aktiemarkederne falder, for risikoen for et brexit (at briterne stemmer nej til at blive i EU, red.) giver søgning ind i statsobligationer, siger Ib Fredslund Madsen,

C20 Cap-indekset endte mandag med et fald på 1,4 pct. til 995,10.

Lige nu venter bookmakerne, at 70 pct. af briterne stemmer ja, og 30 pct. stemmer nej senere på måneden. Men der er onlinemålinger, der de seneste dage har givet nej-siden medvind.

- Selv om det måske er de mest EU-kritiske, der deltager i onlinemålingerne, så synes markedet, at det er værd at tage med i betragtning, vurderer Ib Fredslund Madsen.

Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA, siger, at også Kina spiller en rolle i mismodet.

- De britiske meningsmålinger "trigger" fortsat en uro og en nervøsitet. Samtidig er der en øget bekymring over nøgletal fra Kina, der efter en opblussen nu trækker sidelæns, siger Henrik Henriksen til Ritzau Finans.

Natten til mandag kom der tal fra det kinesiske National Bureau of Statistics i Beijing på den kinesiske økonomi, der viste, at den har stabiliseret sig i maj. Væksten i både industriproduktionen og detailsalget var så godt som uændret.

- Bekymringen for Kina går nu på, om det var alt, de økonomiske stimuli kunne præstere - og hvordan andet halvår kommer til at se ud, siger chefstrategen, der dog gætter på, at det bliver et ja til fortsat medlemskab af EU fra britisk side.

NOVO MED NYT

Novo Nordisk er i søgelyset grundet den amerikanske diabetesforenings årsmøde i New Orleans, hvorfra der er kommet flere nyheder fra selskabet. Den helt store begivenhed finder dog først sted mandag efter dansk børslukketid, hvor Novo fremlægger Victoza-resultater.

Fra konferencen er der også kommet nyt om Zealand Pharmas potentielle diabetesmiddel Iglarlixi, som er en kombination af det Zealand-udviklede Lyxumia og verdens mest anvendte insulin, Lantus. Zealands franske partner, Sanofi, har fremlagt nye positive data for midlet, som i øjeblikket vurderes af de amerikanske myndigheder. Godkendes stoffet, udløser det flere betalinger til Zealand. Aktien dykkede 4,5 pct. til 115,50 kr.

GENMAB I MODVIND

I C20 var Genmab igen en af de store tabere mandag og lå med på en bundplacering. Aktien er for alvor kommet i bakgear efter ellers at være steget syv handelsdage i træk til en rekordhøj kurs. Fredag bød dog på et fald på 5,8 pct., efter at investorerne trak gevinster ud af risikofyldte aktier inden for blandt andet biotek, og mandag faldt selskabet med 2,6 pct. til 1131 kr.

SAS' nedtur fortsatte efter et skuffende regnskab fredag og en strejke blandt de svenske ansatte, der også tirsdag bliver skyld i aflysninger. Mandag blev omkring 230 afgange til og fra Sverige aflyst, hvilket ramte omkring 27.000 passagerer. Aktien dykkede 11,2 pct. fredag og er siden ramt af flere kritiske analyser fra finanshuse, der dækker aktien. Mandag trak aktien7,5 pct. fra aktiekursen, der landede på 14,70 kr.

G4S HAVDE SKUDMAND ANSAT

Også med i den kedelige ende af fondsbørsen var dansk-britiske G4S. Ifølge flere medier er selskabet kædet sammen med weekendens tragiske begivenheder i Florida, da angrebsmanden har været eller er ansat i sikringskoncernen. G4S-aktien faldt 5,2 pct. til 17,08 kr.

Mols-Linien opjusterede forventningerne til 2016 mandag og venter nu et overskud efter skat på 110-130 mio. kr. mod tidligere 90-110 mio. kr. Det fik aktien til at stige med 5,0 pct. til 84 kr.

Dong Energy, der kom på børsen torsdag i sidste uge under stort ståhej, faldt tilbage med 3,2 pct. til 244 kr. Dermed er aktien kommet endnu tættere på udbudskursen på 235 kr.