Lille løft fuldender fem på stribe på børsen

Fra 564,4 til 585,0. Sådan har det danske C20 Cap-indeks bevæget sig i denne uge efter fem dage i positivt terræn, hvor fredagen kunne byde på et lille løft på 0,2 pct.

Læs mere
Fold sammen
Set over hele ugen er C20 Cap vokset med næsten 4 pct.

- Det er forbavsende stærke markeder, vi ser for tiden. Den nervøsitet, der var for tre-fire uger siden, er forsvundet takket være centralbankchefer både på den ene og den anden side af "dammen". Det ser ud til, at de er parate til at støtte aktiemarkedet, indtil der er helt ro på. I dag har markedet redet videre på de formildende verber fra Bernanke tidligere på ugen, og så er der kommet et par gode regnskaber fra USA, fortæller aktiehandler Kim Sejdelin fra Jyske Bank.

Han henviser til regnskaberne fra storbankerne JP Morgan og Wells Fargo og onsdagens tale fra USA's centralbankchef, Ben Bernanke, der lovede at fastholde den lempelige pengepolitik i "en overskuelig fremtid".

I toppen af det danske eliteindeks sluttede Lundbeck med en stigning på 3,3 pct. til 112 kr., uden at der dog var nogen nævneværdige selskabsspecifikke nyheder.

Også Tryg kunne bryste sig af at ende dagen i grønt. Siden onsdag, hvor forsikringskoncernen fremlagde et overraskende positivt regnskab for andet kvartal, har investorerne sendt aktien op fra 491,5 kr. til fredagens lukke- og rekordniveau på 519 kr.

Tryg-konkurrenten Topdanmark og Coloplast slutter også ugen af i højeste kursniveau nogensinde. Topdanmark steg fredag 0,3 pct. til 156 kr., mens Coloplast løftedes 1,5 pct. til 345 kr.

Den tunge C20-spiller Novo Nordisk-aktie voksede til 935,5 kr. - en stigning på 0,1 pct. fra torsdag. Sun Pharmaceuticals fik fredag tilladelse til at markedsføre en kopi af Novos diabetespille på det amerikanske marked, men ifølge Michael Friis Jørgensen, Novo-analytiker i Alm. Brand Markets, var det helt som ventet og vil ikke påvirke den danske medicinalkæmpes aktie.

I den mere triste ende af C20 Cap tonede aktierne i A.P. Møller - Mærsk frem, mens Carlsberg dog måtte indtage pladsen som indeksets yderste bagtrop med til fald på 2,1 pct. til 533 kr.

- Carlsberg faldt formentlig, fordi en af konkurrenterne, Efes, er kommet ud med relativt svage tal fra det russiske marked. Det kan udtrykke, at markedet er vigende, og at man sælger færre øl på grund af stigende afgifter og andre instanser, der prøver at spænde ben for ølsalget i Rusland. Men det kan også skyldes, at Carlsberg tager markedsandele, men det ved vi ikke rigtigt endnu, forklarer Kim Sejdelin.

Mærsks A- og B-aktie blev skudt henholdsvis 0,7 og 0,6 pct. tilbage til 41.760 kr. og 44.120 kr.

De første tal for ugens containerspotrater viste et fald på 3,0 pct. ifølge Shanghai Shipping Exchange. De vigtige ruter fra Asien til Europa og Asien til Middelhavet vægter henholdsvis 20 og 10 pct. af indekset. Det er anden uge i træk, at raterne falder. Det skal dog ses i lyset af, at raterne for to uger siden steg 174 pct. på Asien-Europa.

Det markante ratehop i starten af juli har allerede fået flere analytikere til at se mere positivt på aktien. Torsdag meldte Citibank, Alm. Brand Markets og Jyske Bank om opjusteringer af anbefaling eller kursmål.

Samtidig kunne datterselskabet Maersk Drilling fredag morgen fortælle, at det har totalt udsolgt for 2013. Det sker, efter at Petronas Carigali har udnyttet en option om at forlænge kontrakten for boreriggen Maersk Convincer med endnu et år. Forlængelsen har en værdi af 308 mio. kr.

Uden for C20 har investorer og analytikere taget skidt imod nyheden om, at dansk-britiske G4S mistænkes for sammen med konkurrenten Serco at have fusket med sin kontrakt på at levere fodlænker til det britiske fængselsvæsen. Flere analytikere har derfor sænket enten kursmål eller anbefaling af G4S-aktien, som fredag faldt 2,4 pct. til 18 kr.

- Det er rigtig dårlig timing, når man lige har fået rystet de andre sager af sig. Samtidig står G4S midt i en periode, hvor der snart kommer masser af offentlige kontrakter i udbud i fængsels- og politisegmentet. Samlet er Storbritannien et rigtig vigtigt marked for G4S, der henter omkring 20 pct. af omsætningen fra kontrakter, sagde Stig Frederiksen, G4S-analytiker hos Carnegie, til Ritzau Finans.

Royal Unibrew-aktien genvandt til gengæld lidt terræn, efter at aktien faldt 6,8 pct. torsdag, hvor bryggeriet købte finske Hartwall for 2,8 mia. kr. Unibrew-aktien går til weekend med et løft på knap 2 pct. til 520 kr.

/ritzau/FINANS