Finanskrisen kradser ikke rigtigt

Frygten ramte på alle måder danskerne, da finanskrisen eksploderede for godt et år siden. I dag føler stadig flere danskere sig upåvirkede af krisen.

Vi er indre påvirkede af krisestemningen end sidste år, men endnu mangler det private forbrug at komme i omdrejninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen

Det viser en ny måling foretaget af YouGov Zapera for MetroXpress. I oktober sidste år viste målingen, at hver anden dansker følte sig påvirket af krisen.

I år viser en lignende måling, at knap tre ud af ti føler sig påvirkede - det er en klar forbedring på bare fem måneder.

MetroXpress har talt med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der i dag fremlægger forslaget til årets finanslov, og erhvers- og økonomiminister Lene Espersen (K). Begge glæder sig over udviklingen.

»En vigtig forudsætning for at komme ud af krisen er, at vi har tillid til økonomien. Det er nødvendigt, at der kommer gang i dankortet, og at folk får lyst til at forbruge,« siger Claus Hjort Frederiksen til MetroXpress.

Der kan dog godt gå lidt tid, før det sker, forudser Eva Steensig, sociolog og forbrugsanalytiker i Lighthouse CPH.

»Sidste efterår var krisen meget dominerende i medierne, og visse aviser havde i høj grad dommedagskasketten på. Det skabte en chokeffekt, som nu er ved at være ude af kroppen. Men det vil tage lang tid, før vi igen bruger penge, som vi gjorde før krisen,« siger hun.

Også René Skau Björnsson, økonomisk ordfører for Socialdemokraterne, mener endnu ikke, at glæderne skal tages på forskud:

»Vi har kun lige set starten af finanskrisen. De mest alvorlige konsekvenser vil vi se inden for det næste halve år, hvor arbejdsløsheden vil stige, og underskuddet på statens finanser vil blive kæmpestort,« siger han.