Straarup: Private kunder går fri af krisen

Danske Bank vurderer, at privatkunderne kan gå helt fri af krisen i denne omgang. Derimod går der op til flere år, før erhvervslivet slipper ud på den anden side. 

Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup. De fleste danskere vil slippe ganske nådigt gennem krisen, vurderer Danske Banks ordførerende direktør Peter Straarup.
Læs mere
Fold sammen

Tvangsauktioner, kontanthjælp og havregrød følger ikke automatisk med en økonomisk recession. Faktisk kan den menige dansker gå helt fri af krisen i denne omgang:

»Det er muligt, at vi kan undgå store nedskrivninger på privatkunderne, men det kræver, at arbejdsløsheden ikke stiger voldsomt,« siger ordførende direktør i Danske Bank, Peter Straarup.

Bankens prognose for dansk økonomi indeholder ingen voldsom stigning i arbejdsløsheden, og derfor er scenariet realistisk.

»Vi mener, at vi har en længerevarende svær periode foran os, men vi ser tegn på, at Danmark får positiv vækst i andet halvår. Arbejdsløsheden vil stige, men vi venter ikke, at den kommer til at stige til et meget højt niveau,« forklarer Peter Straarup.

Flere penge til danskerne

Det er unikke danske forhold, som betyder, at danskernes privatøkonomi kan overleve, og det skyldes i høj grad politikkerne på Christiansborg.

»Vores arbejdsmarked har været fleksibelt og kunnet håndtere situationen. Der er høje overenskomstaftalte lønstigninger, nok også for høje. Samtidig får vi skattenedsættelser, udbetaling af SP-penge, og den nominelle rente, som folk betaler til deres bolig, er faldet,« siger Peter Straarup.

Alt i alt betyder det, at Danske Banks modelfamilie på fire personer, som bor i Horsens, kommer til at opleve en stigning på over 20 procent i sit rådighedsbeløb.

Det er dog ikke alle danskere, som kan ånde lettet op. Der er altid personer, som lever over evne, og dem viser krisen ingen nåde.

For erhvervslivet er Danske Banks udsigter knap så muntre. Der vil, vurderer banken, gå lang tid, før forretningerne igen er ude på den anden side af krisen.