Det betyder amerikansk rentehop for dig

For første gang i ni år har den amerikanske centralbank hævet renten. Stigningen betyder blandt andet, at det danske aktiemarked buldrer frem torsdag morgen.

Foto: Yana Paskova.
Læs mere
Fold sammen

Janet Yellens historiske beslutning om rentestigningen vil ikke umiddelbart påvirke den enkelte dansker på den korte bane, men skal først og fremmest ses som et sundhedstegn for den amerikanske økonomi.

Her er tre ting, som danskere skal notere sig:

Stiger min boligrente?

På kort sigt skal du ikke umiddelbart frygte for stigende boligrenter. Det er kun i USA, at man er kommet til et punkt, hvor renten hæves, fordi økonomien på mange måder er kommet sig. Mens den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hæver renten fra 0,25 procent til 0,50 procent, går stort set alle andre europæiske lande i den stik modsatte retning, hvor renten sænkes til rekordlave niveauer, og/eller der sprøjtes flere penge ud gennem obligationskøb. Det skyldes blandt andet, at vi i Europa har lavere inflation og højere arbejdsløshed sammenlignet med USA.

Da den danske nationalbank nøje følger Den Europæiske Centralbanks penge­politik, er der ikke udsigt til højere renter foreløbigt. Men ifølge overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra De Økonomiske Råd kan den amerikanske rentestigning have betydning for de længere renter såsom boliglån på længere sigt.

»De længere renter vil alt andet lige også stige i Europa, når renten stiger i USA, fordi der bliver skabt en forventning til, at renten vil stige herhjemme, hvilket vil sætte sig i den nuværende rente. Man skal dog ikke dramatisere den effekt, for det er stadigvæk en superlav rente, vi ender på, selv om vi måske får tre rentestigninger på et kvart procentpoint henover det næste år,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Hvad hvis jeg skal på ferie i USA?

Det er begrænset, hvor meget den lille renteforhøjelse i sig selv betyder her og nu for den almindelige dansker, der snart skal rejse til New York eller Californien. Cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, fremhæver dog, at dollarkursen kan stige yderligere, hvilket betyder, at det vil dyrere for danskere at rejse rundt i USA.

»Men også i hverdagen vil en stærkere dollarkurs kunne mærkes. Olieprisen afregnes i dollar, så en stærkere dollarkurs betyder højere benzinpriser i Danmark. Alligevel er benzinpriserne faldet gennem de seneste år i Danmark, fordi olieprisen er faldet mere, end dollaren er blevet styrket. Var dollaren ikke blevet styrket så kraftigt, ville vi kunne tanke betydeligt billigere benzin i Danmark i dag,« siger Jacob Graven.

Stiger mine danske aktier?

Det glædelige svar er tilsyneladende JA! Det mener i hvert fald investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, og det danske aktiemarked kvitterer for den tillid ved at åbne 1,7 pct. højere torsdag morgen kl. 09.00.

»Der venter også de danske aktier en optur ved torsdagens handel. Det skyldes ikke kun de amerikanske stigninger, men måden budskabet blev serveret på og den risikoreduktion, som var en konsekvens af FEDs annoncering. Samtidig er USD stigningen rosinen i pølseenden, som betyder, at de danske aktier starter med stigninger på næsten to pct. ved markedsåbningen,« siger Per Hansen.