Analytiker: Næppe flere rentestigninger i USA foreløbig

Med den ene hånd strammer den amerikanske centralbrankchef Janet Yellen pengepolitikken, men med den anden hånd lemper hun den i kraft af hendes udtalelser, vurderer analytiker.

Centralbankchef Janet Yellen hævede onsdag aften dansk tid den amerikanske rente, men der kan kun lang tid, før vi igen ser rentestigninger, vurderer analytiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB

For første gang i ni år hævede den amerikanske centralbank (Fed) med chef Janet Yellen i spidsen onsdag aften dansk tid den nedre og øvre grænse for den amerikanske rente fra hhv. 0 pct. og 0,25 pct. til 0,25 pct. og 0,50 pct., men man skal ikke forvente flere renteløft lige foreløbig.

Det vurderer Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie Investment Bank, baseret på Janet Yellens udmeldinger i forbindelse med rentemødet.

Ifølge Henrik Drusebjerg strammer Janet Yellen den amerikanske pengepolitik med den ene hånd og lemper med den anden. For godt nok hæves renten, men samtidig antyder Yellen, at kommende rentehævninger kommer til at ske i et langsomt tempo, siger Henrik Drusebjerg.

»Der ligger et tvist af en lidt "due-agtig" tone i udmeldingen, forstået på den måde, at nu hæver de renten, men de bruger ret præcist ordet "gradually" (gradvist, red.) i deres formulering. Det kombineres med, at de sænker deres inflationsforventning til 2017 og 2018. Lægger man de to ting sammen, siger de, at de har hævet renten nu, men at de kommer til at fortsætte fremad meget, meget langsomt herfra, og noget langsommere end hidtil indikeret,« siger Henrik Drusebjerg.

Yellens brug af ordet "gradvist" tolkes ifølge Henrik Drusebjerg af markedet på den måde, at i stedet for at forvente, at Fed ved hvert rentemøde ændrer renten en smule den ene eller anden vej, afhængig af hvilken retning man er op vej imod, så lægges der i stedet op til, at man sagtens kan springe et møde eller to eller tre over, hvor man ikke gør noget - selvom man samlet set stadig er i gang med at hæve renten.

Hvor lang tid der går, før vi igen ser en rentestigning i USA, er ifølge Henrik Drusebjerg ikke til at spå om ud fra Janet Yellens udmeldinger.

»Hun siger netop, at hun ikke vil klynges op på datoer. Hun vil kun bevæge sig fremad i det tempo, som økonomien tilsiger. Og det er jo meget fornuftigt. Så i stedet for, at der bliver tale om x antal rentestigninger næste år eller næste år igen, så tager de afsæt i "actual inflation", som hun siger, altså de realiserede data, herunder inflationen,« siger Henrik Drusebjerg.