Bernanke sender aktiemarkederne op

Den amerikanske centralbanks beslutning om at nedtrappe det enorme opkøbsprogram, der har stimuleret økonomien siden 2008, satte onsdag aften gang i et aktierally i USA og Asien.

Foto: TIMOTHY A. CLARY

Efter at den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke onsdag aften annoncerede, at centralbanken fra januar vil reducere sine massive masseopkøb af realkredit- og statsobligationer til 75 milliarder dollars om måneden fra 85 milliarder, er aktiemarkederne skudt i vejret rundt om i verden.

På Wall Street satte to af de toneangivende aktieindeks rekorder. Dow Jones-indekset sluttede med et plus på 1,84 pct. og det store S&P 500-indeks lagde 1,66 pct. oveni. Det teknologitunge Nasdaq endte 1,15 pct. højere - men ikke i rekord.

I Asien er tendensen fortsat henover natten. Det japanske Nikkei-indeks er steget 1,75 pct. og det kinesiske Hang Seng ligger til en stigning på 0,2 pct. Og i Australien er aktiemarkedet steget halvanden pct.

Mange investorer havde frygtet, at en nedtrapning af stimuleringen af den amerikanske økonomi ville sende aktierne nedad. Men en nedtrapning har været ventet længe.

Ben Bernanke påpegede onsdag aften, at centralbanken forventer at holde renten på et historisk lavt niveau, når ledigheden er faldet til seks pct., og samtidig betragter markederne nedtrapningen som et signal om, at økonomien er på rette spor, selvom Bernanke onsdag påpegede, at der stadig er »langt igen«, før den amerikanske økonomi har nået sit normale niveau.