Bernanke neddrosler historiske støtteopkøb

Den amerikanske centralbank har besluttet at begynde neddroslingen af det enorme opkøbsprogram, som har holdt hånden under amerikansk økonomi under finanskrisen.

Foto: NICHOLAS KAMM. Formanden for Federal Reserve - den amerikanske central - Ben Bernanke har opkøbt obligationer for tusindvis af milliarder af dollar for at pumpe penge ud i økonomien.
Læs mere
Fold sammen

Begyndelsen til enden på et af historiens største pengepolitiske eksperimenter er nu sat i værk.

Det er resultatet af den amerikanske centralbankchef Ben Bernankes udmelding onsdag aften klokken 20.00 dansk tid. Her offentliggjorde Bernanke, at centralbankens opkøb af obligationer 1. januar 2014 neddrosles med 10 mia. dollar om måneden fra svimlende 85 mia. dollar i dag til 75 mia. dollar fremadrettet. Dertil kommer mulighed for yderligere reducering af opkøbene.

»Komiteens udmelding i dag reflekterer en vurdering af, at økonomien vedbliver at gøre forbedringer,« indledte Ben Bernanke en pressekonference. Herefter understregede han, at centralbankens pengepolitiske komité vil følge den økonomiske udvikling nøje, og at der stadig er »langt igen«, før den amerikanske økonomi har nået sit normale niveau.

Beslutningen følger den seneste tid bedring arbejdsmarkedet og i huspriserne, og Bernanke venter, at den udvikling vil fortsætte.

Den første reaktion var negativ: Aktierne tog et dyk, da den pengepolitiske komite under den amerikanske centralbank annoncerede, at den til januar begynder nedtrapningen af de gigantiske opkøb af obligationer, som under krisen har pumpet likviditet ud i markederne. Efter en kort tænkepause er aktierne på vej op igen.

Samtidigt siger centralbanken, at renten vil forblive lav i en periode endnu. Det hedder i udtalelsen fra bankens pengepolitiske komite, at renten nok vil forblive lav, også selv om arbejdsløsheden skulle falde under det hidtidige mål på 6,5 procent, særligt så længe inflationen holder sig under målet på to procent.Formålet med centralbankens opkøb af stats- og realkreditobligationer har været at sætte gang i hjulene ved at pumpe penge ud i den amerikanske økonomi. De har stået på over tre omgange, og den seneste runde begyndte i september 2012, altså for over et år siden.

Opkøbene er de største i historien nogensinde. De betyder, at USAs centralbank, Federal Reserve, nu ligger inde med obligationer for 3.300 mia. dollar eller tæt på 20 procent af det amerikanske bruttonationalprodukt.

Opkøbene af obligationer fordeler sig fremover med 40 milliarder dollar i statsobligationer og 35 milliarder dollar i boligobligationer.
   
Bernanke tilføjer, at han forventer, at Federal Reserve vil fortsætte nedtrapningen "med tilsvarende små skridt" - men det bliver ikke op til ham: Han går af 1. februar. Hans afløser ventes at blive den nuværende næstformand for centralbanken Janet Yellen, som ventes godkendt at Kongressen fredag.Baggrunden for støtteprogrammet er svækkelsen af den amerikanske økonomi efter finanskrisens udbrud i 2008. Men nu viser USAs økonomi bedre takter, og det er altså centralbankens vurdering, at økonomien kan klare sig med mindre hjælp.

Flere afgørende parametre har vist bedring på det seneste. Privatforbruget er steget betydeligt, og beskæftigelsen er ved at være tilbage på 2007-niveau. Samtidig er boligpriserne steget, og det samme er forbrugernes og virksomhedernes tillid til fremtiden.

Inflationen er dog fortsat helt nede på 0,7 procent, hvilket ligger et godt stykke under Federal Reserves mål på 2,0 procent. Men kommer der mere fart på amerikansk økonomi i 2014, vil det trække inflationen op og dermed gøre det farligere at fortsætte den lempelige amerikanske pengepolitik. Det er netop en del af årsagen til, at obligationsopkøbene nu neddrosles.

Nykredits chefstrateg Ulrik Bie mener, at USAs nedtrapning efterlader den europæiske centralbank med en voldsom hovedpine:

"Markedsreaktionen er en bet for ECB. Håbet i Frankfurt har været, at en nedtrapning ville give en stærkere dollar (og svagere euro), men Federal Reserve er langt mere troværdig som due end ECB. Derfor øges presset på ECB nu for at sætte handling bag ordene og levere en rentenedsættelse i januar. Hvis lav inflation er en bekymring for Federal Reserve skal det være en bankende migræne i Frankfurt," siger Ulrik Bie i sin kommentar til nedtrapningen.

Op til meldingen fra USAs centralbank stod analytikerne splittede over, hvorvidt de store obligationsopkøb ville fortsætte ind i 2014 eller blive nedtrappet nu.

Berlingske Business talte tidligere på ugen med en række danske økonomer og investeringsstrateger fra Sydbank, Nordea, Alm. Brand, Danske Bank, Bank Invest, Nordnet, Handelsbanken, Jyske Bank og Nykredit. Fire ud af ni svarede, at de regnede med, at nedtrapningen kom onsdag. Fire mente først, at nedtrapningen ville komme i det nye år. Mens Nordea garderede sig med et fifty-fifty-bud på, om nedtrapningen bliver annonceret i denne uge eller først i januar.

Samtidig viste en rundspørge foretaget af finanstjenesten Bloomberg, at 20 ud af 65 adspurgte internationale økonomer og strateger forventede, at nedtrapningen ville begynde i denne uge.