Aktier: Novozymes sendt til tops af schweizisk storbank

Novozymes og Nordea har onsdag middag fået hovedroller som helt og skurk på det danske aktiemarked.

Læs mere
Fold sammen

For mens Nordea roder rundt nær bunden af C20 Cap-indekset, er Novozymes på den grønne gren hjulpet til tops af en dugfrisk købsanbefaling fra den schweiziske storbank UBS.

Selve C20 Cap-indekset har ikke rørt meget på sig og ligger 0,06 pct. højere i 1017,22 uberørt af Helle Thorning-Schmidts valgudskrivning.

- Det er ikke noget, der påvirker markederne eller er noget stort tema markedsmæssigt. Det er et klassisk spørgsmål, men jeg synes, at historien på det seneste har vist, at forskellen mellem rød og blå blok ikke er så stor, som den måske har været engang, og det vil undre mig meget, hvis det får effekt, siger aktiehandler i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Nordea indledte klokken 10 dansk tid en kapitalmarkedsdag i London, hvor banken gør rede for sine planer for de kommende tre år. De primære finansielle målsætninger er en egenkapitalforrentning, som ligger over gennemsnittet for en nordisk sammenligningsgruppe af banker. Desuden vil banken sende mindst 75 pct. af årets overskud tilbage i aktionærernes lommer, og endelig har banken en målsætning om, at omkostningerne skal stige mindre end 1 pct. om året.

- Ser man på det med investorøjne, er det mest interessante nok, at Nordea vil holde omkostningsstigningerne nede på 1 pct. i snit om året, vurderer analytiker i Alm. Brand Markets Jesper Christensen over for Ritzau Finans.

Han tilføjer dog, at han mangler at se, hvordan Nordea har tænkt sig at føre den stramme omkostningsstigning ud i livet.

Aktien i Nordea falder 1,1 pct. til 88,90 kr. og er nummer fire fra bunden af C20 Cap-indekset. Værst går det Carlsberg, der falder med 1,4 pct. til 637,50 kr. Der er intet nyt fremme om bryggeriet onsdag.

I toppen stiger Novozymes 2,1 pct. til 320 kr. UBS er vendt 180 grader og har ændret sin anbefaling af den danske enzymaktie til "køb". Desuden er kursmålet løftet gevaldigt til 400 kr. fra 288 kr.

Anbefalingen i UBS har ellers været "sælg" siden februar 2013. I den mellemliggende periode er aktien dog steget 68 pct. til 313,30 kr. - og værdiforøgelsen har været på 72 pct., hvis man medregner udbytter.

Også FLSmidth, der tirsdag fik sin hidtil største ordre i halvandet år, har fået rygvind fra et af børshusene. Det er Jyske Bank, der har løftet sit kursmål til 385 kr. fra 350 kr. Anbefalingen er uændret "køb". Aktien i FLSmidth stiger med 0,7 pct. til 335,50 kr.

Blandt sidepapirerne ligger Boconcept til en gevinst på 10,7 pct. til 109 kr. Møbelkæden klarede sig bedre end ventet i fjerde kvartal og opjusterer forventningerne til 2014/15, hvor omsætningsvæksten landede på ca. 9 pct. mod tidligere estimeret 5-6 pct. Driftsresultat EBIT før særlige omkostninger blev ca. 15 mio. kr., hvilket også betegnes som bedre end ledelsens seneste forventninger.

I den modsatte grøft har Atlantic Petroleum boret sig 12 pct. ned til 39,90 kr. efter en nedjustering af forventningerne til årets olieproduktion. Det færøske olieselskab venter nu en samlet produktion på 520.000 tønder mod tidligere 560.000 tønder. Resultatet af primær drift før af- og nedskrivninger samt efterforskningsudgifter ventes fortsat at blive positivt.

AaB ligger uændret i 0,28 kr. Fodboldklubben har indledt forhandlinger med en udenlandsk klub om et salg af profilen Nicolaj Thomsen. Offensivspilleren fik i november sidste år debut på A-landsholdet, da han spillede hele kampen i 0-2-nederlaget ude til Rumænien.

/ritzau/FINANS