Aktier: Mindre frygt for brexit løftede det europæiske kontinent

Efter en drøj periode med faldende aktiekurser fik de europæiske aktiemarkeder fredag indhentet noget af det tabte, idet der var brede stigninger hen over kontinentet dagen igennem.


Op til weekenden sluttede det paneuropæiske Stoxx 600-indeks 1,2 pct. højere, hvilket blot var anden dag med opadgående pil set over de sidste otte handelsdage.


Desuden steg de ledende indeks på børserne i London, Paris og Frankfurt med mellem 0,6 og 1,0 pct. Største stigning blandt de tre indeks tilfaldt FTSE 100-indekset i den engelske hovedstad.

Fredagens positive stemning fulgte efter en periode med nervøsitet på aktiemarkederne på grund af næste uges afstemning i Storbritannien, hvor briterne skal stemme om fortsat deltagelse i EU-samarbejdet.


Valgkampen fik dog torsdag en tragisk drejning, da parlamentsmedlemmet og EU-tilhængeren Jo Cox blev dræbt. Som en afledt konsekvens blev valgkampen sat i bero, ligesom iagttagere i markedet vurderede, at begivenheden kunne påvirke næste uges valgresultat.


- Frygten for brexit (et britisk exit fra EU, red.) er begyndt at forsvinde en smule, samtidig med at markedet i en periode har været kendetegnet ved stort udsalg. Selv hvis det skulle ende med et brexit, betyder de seneste dages kursfald, at der er prissat rigelig bekymring i markedet, sagde Thorsten Engelmann, handler i Equinet Bank i Frankfurt, til Bloomberg News.


VINDFUSION BLEV OFFICIEL


Blandt selskaberne kunne tyske Siemens og spanske Gamesa offentliggøre en fusion af deres respektive vindmølleforretninger.


Siemens kommer til at få en ejerandel på 59 pct., mens Gamesas aktionærer kommer til at eje de resterende 41 pct.


Derudover kan Gamesas aktionærer se frem til at modtage en kontant betaling på 3,75 euro per aktie finansieret af Siemens.

Simens-aktien sluttede fredag med en marginal stigning på 0,04 pct., mens Gamesa-aktien gik frem med 5,6 pct.


Også svenske Ericsson endte med at få en god dag og steg 0,5 pct. Det skete, på trods af at de amerikanske myndigheder har indledt en efterforskning af teleselskabet, som er under mistanke for korruption. Det skrev avisen SvD Näringsliv.

Det er det amerikanske børstilsyn, Securities and Exchange Commission, SEC, som står for undersøgelsen, der blandt andet handler om Ericssons forretning i Kina.


I første omgang ville Ericsson ikke kommentere historien, men fredag bekræftede selskabet, at det bliver undersøgt af de amerikanske myndigheder.