Aktier: Mærsk sejler plusser hjem på positiv dag

A.P. Møller-Mærsk trækker fra land i mandagens aktiehandel på fondsbørsen. C20 Cap toppes af de to aktier i koncernen, hvor B-aktien stiger med 2,2 pct. til 10.480 kr. og A-aktien med 2,1 pct. til 10.030 kr.

- Der er positive vinde på oliemarkederne, hvor det ser ud til, at OPEC-landene er lidt mere enige om produktionen af olie, end de plejer at være. Og så er olieprisen stabiliseret, mens dollaren er styrket - og det er giver Mærsk lidt medvind, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

- Der er positive vinde på oliemarkederne, hvor det ser ud til, at OPEC-landene er lidt mere enige om produktionen af olie, end de plejer at være. Og så er olieprisen stabiliseret, mens dollaren er styrket - og det er giver Mærsk lidt medvind, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

- Samtidig er der forventninger til, hvad Mærsk kan melde ud om omkostningsreduktioner i olieforretningen, ligesom til en opdatering af strategien på kapitalmarkedsdagen 13. december, siger han til Ritzau Finans.

Samlet stiger det danske C20 Cap-indeks mandag middag med 0,6 pct. til 1052,0.

DEFENSIVE AKTIER I BUND

- Markedet er præget af positive vibrationer i dag - men under overfladen er der lidt krusninger. Det er især de offensive aktier, der løber lidt afsted i dag - mens de defensive - som eksempelvis William Demant, Novozymes og Chr. Hansen - ligger lidt nede. Undtagelsen er så lige Pandora, hvor der formentlig sker en gevinsthjemtagning i dag efter nogle gode dage, siger Martin Munk.

William Demant Holding falder med 0,8 pct. til 130,40 kr., Novozymes er 0,4 pct. nede i 288,50 kr., Chr. Hansen ligger i et minus på 0,1 pct. til 385,50 kr., mens Pandora falder med 0,5 pct. til 913 kr.

Chr. Hansen er blandt de store danske selskaber, der i denne uge fremlægger regnskab. Nu går den danske regnskabssæson nemlig for alvor i gang, og dermed er der lagt op til en uge, hvor selskabernes præstationer i - for de flestes vedkommende - tredje kvartal kan blive tungen på vægtskålen.

- Nu begynder vi at komme ind i en regnskabsuge, og det er det, der vil være fokus på. Der kommer nok lidt mere gang i det, når regnskaberne først begynder at tikke ind, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef for aktier i Sydbank, til Ritzau Finans.

I USA og Europa har flere af de store selskaber allerede sat gang i regnskabssæsonen og svunget taktstokken over bevægelserne på aktiemarkedet.

Onsdag bliver den første store regnskabsdag, da Novozymes og Nordea fremviser tal for tredje kvartal, mens Chr. Hansen afslutter sit skæve regnskabsår. Samme dag kommer der også regnskab fra NNIT.

Nordea-aktien er desuden lidt fokus, da banken ifølge bestyrelsesformand Bjørn Wahlroos muligvis vil genoptage indledende drøftelser om en fusion med den statsejede hollandske bank ABN Amro efter det hollandske valg til marts 2017.

Nordea stiger mandag med 1,0 pct. til 71,55 kr., mens NNIT ligger 0,9 pct. højere i 220 kr.

NOVO ER VIGTIGSTE REGNSKAB

Fredag bliver også en stor regnskabsdag. Danske Bank kommer med regnskab, men det bliver efter alt at dømme Novo Nordisk, der stjæler billedet, da selskabets aktie siden regnskabet for andet kvartal har været under stærkt pres. Det var netop i forbindelse med kvartalsregnskabet, at Novo Nordisk meldte om det prispres i USA, der har forårsaget aktienedturen.

- Spændingen i denne uge er især rettet mod Novo, hvor det er udsigterne for 2017 på det amerikanske marked og om den nye CEO, der er interessante, siger Martin Munk.

Mandag morgen er der samtidig kommet et nyt kursmål for Novo-aktien. Kepler Chevreux sænker målet for medicinalaktien til 298 kr. fra 346 kr. Anbefalingen er fortsat "hold".

Novo Nordisk-aktien stiger med 0,6 pct. til 285,20 kr., og Danske Bank stiger 0,4 pct. til 211,30 kr.

Inden åbning kom der også nyt om Vestas, der har hentet en ordre på cirka 79 megawatt hos en af sine trofaste kunder, svenske Eolus Vind. Eolus fortæller, at det har indgået en aftale med Vestas om levering af 23 møller af modellen V126 til opførelse i vindparken Jenåsen.

Vestas ligger i et plus på 0,6 pct. til 548,50 kr.

NYT FRA GRØNSVÆREN

Mandag sparker Parken Sport & Entertainment en stigning på 3,3 pct. i aktiekursen til 78 kr. i mål. Selskabet bag fodboldklubben FC København, Fitness.dk samt Lalandia, oplevede ikke overraskende massiv fremgang i tredje kvartal, hvor særligt FCK's deltagelse i Champions League allerede har givet ekstra penge i kassen.

Dermed er selskabet også på god kurs til at indfri de forventninger, der blev opjusteret til, netop da FC København kvalificerede sig til deltagelse i klubfodboldens fornemste turnering.

Selskabet bag rivalen på grønsværen Brøndby IF kom inden åbning med foreløbige regnskabstal for tredje kvartal, hvor selskabet samtidig nedjusterede sine forventninger til 2016. Brøndby venter nu et underskud før skat på mellem 21 og 25 mio. kr. I tredje kvartal landede selskabet et overskud før skat på 19,2 mio. kr., lyder det i en meddelelse til fondsbørsen. Det ordinære regnskab offentliggøres 22. november.

Brøndby fortalte også, at man vil sælge nye aktier i fodboldklubben til 55 øre per styk. Tegningskursen ligger 37,5 pct. under slutkursen på Brøndby-aktien fredag på 88 øre. Rabatten medvirker mandag morgen til, at Brøndby-aktien er blandt de aktier, der falder mest på Københavns Fondsbørs mandag middag. Aktien kan indkassere et fald på 6,8 pct. til 0,82 kr.