Aktier: Mærsk presset i negativt C20

Det danske aktiemarked fortsætter fra åbningen tirsdag umiddelbart de foregående to dages fald.

Efter ti minutters handel ligger C20 Cap-indekset 0,5 pct. lavere i niveauet 987,78, og det følger dermed tendensen på de øvrige børser i Europa efter fald i USA mandag og tirsdag på de asiatiske markeder.

Der er forsat fokus på Grækenland, mens det er en stille dag i vente i forhold til makroøkonomiske nøgletal.

- Den negative stemning er fortsat drevet af uroen relateret til den græske gældssituation. Uroen kan meget vel gøre sig gældende indtil den 30. juni hvor der er deadline for den græske betaling på 1,5 mia. euro til IMF, skriver handelsbanken i en kommentar.

Handelsbanken venter, at Grækenland i 11. time vil acceptere kravene fra EU, IMF og ECB. Alternativet vil være en græsk konkurs og udtræden af euroen.

- Dette scenarie vil efter alt at dømme forværre Grækenlands situation betydeligt. Vi venter derfor, at Grækenland indvilliger i kravene fra EU, IMF og ECB. Men indtil det sker, vil der formentligt være uro på de finansielle markeder, skriver Handelsbanken.

Herhjemme er der fald i et lille flertal af de 20 aktier i C20-indekset. Værst går de ud over de to aktier i A.P. Møller-Mærsk, hvis A og B-aktier falder henholdsvis 1,8 og 1,4 pct. til kurserne 12.280 kr. og 12.620 kr. Det er de fortsatte ratefald, der i øjeblikket presser aktierne. I sidste uge faldt raterne på Asien-Europa ikke mindre end 17 pct.

Novo Nordisk markerer sig derimod positivt tirsdag, hvor aktien retter sig 0,7 pct. til 374,40 kr. efter et fald på 2,4 pct. mandag. Tirsdag nyder aktien godt af en hævet anbefaling hos amerikanske Morgan Stanley til "overvægt" fra "ligevægt", mens kursmålet er løftet til 435 kr. fra 358 kr. Det fremgår det af Bloomberg News.

Uden for C20 er Zealand Pharma åbnet 3,8 pct. højere i 122,50 kr., og holder det niveau dagen ud vil det være rekord. Det positive lys på aktien kommer efter offentliggørelsen ved den amerikanske diabeteskonference i Boston af et stort hjerte-kar-studie med franske Sanofi og det danske biotekselskabs GLP-1-middel Lyxumia.

Studiet, der vurderer hjerte-kar-sikkerheden af diabetesmedicinen sammenlignet med placebo, viser, at midlet har en neutral effekt i forhold til hjerte- og hjerte-kar-lidelser i højrisikopatienter. Med andre ord er der ikke forhøjede risici forbundet med brug af Lyxumia. Aktien i Zealand Pharma steg mandag 6,3 pct. til 118 kr.

Nordea, som manadag var den store taber i C20 med et fald på 4,2 pct. til 84,5 kr., ligger 0,2 pct. højere i 84,65, efter at analytikerne hos SEB har hævet kursmålet for aktien til 99,48 kr. fra tidligere 94,38 kr. Anbefalingen er uændret "køb".

Også HSBC har kigget nærmere på Nordea-aktien og er nået frem til et nyt kursmål på 79,59 kr., mens det tidligere var 71,93 kr. Anbefalingen hos HSBC er fortsat ”reducer”. HSBC har endvidere løftet kursmålet for Danske Bank-aktien til 191 kr. fra 170 kr., og det med en uændret anbefaling på "hold". Danske Banks aktie stiger 0,3 pct. til 195,80 kr.

Der er også kommet analysenyt i forhold til Vestas, som mandag indledte ugen med et fald på 3 pct. til 322,10 kr. HSBC gentager anbefalingen "køb" af vindmølleaktien, men det er med et lidt højere kursmål på 375 kr. mod tidligere 365 kr. Tirsdag morgen ligger Vestas-aktien 0,7 pct. højere i 324,20 kr.

/ritzau/FINANS