Aktier: Mærsk bundprop i rød begyndelse

De danske aktier er efter fredagens efterslæb til de øvrige europæiske aktier startet i negativt terræn mandag morgen, hvor blandt andet de tunge Mærsk-aktier har slået bak.

Læs mere
Fold sammen

Samlet set falder C20 Cap-indekset med 0,4 pct. til 1002,93 efter knap ti minutters handel.

Fredag var der åbent flere andre steder i Europa, mens det danske marked holdt lukket grundet store bededag, og her var tendensen generelt til aktiefald.

I USA var udviklingen blandet fredag, og i Asien er der også umiddelbart aktiefald over hele linjen mandag. Det giver et negativt efterslæb for de danske aktier, som kommer til udtryk gennem de indledende fald.

På selskabssiden er det småt med store nyheder på en mandag, hvor der ikke er nogen regnskaber på den danske scene.

MÆRSK SÆTTER SIG PÅ RATENYT OG NEDJUSTERING

A.P. Møller-Mærsk tiltusker sig dog lidt opmærksomhed, efter at en opgørelse fra Shanghai Shipping Exchange har vist, at der fortsat ikke var nogen bedring at spore blandt de historisk pressede rater for containerfragt i sidste uge.

Raterne på Asien/Europa-ruterne forblev således på 271 dollar per tyvefodscontainer (teu), mens det samlede indeks fra Shanghai Shipping Exchange, det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index, faldt med 3 pct.

I oliepriserne er der stort set ingen ændringer siden torsdag, hvor prisen på knap 45 dollar for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, fastholdes.

Sydbank har desuden sænket sin anbefaling af Mærsk til "hold" fra "køb" inden næste uges regnskab fra konglomeratet. Og det er blandt andet forventningen om et svagt regnskab, der ligger bag.

- Mærsk er fanget i den perfekte storm i 2016, hvor indtjeningen er under betydeligt pres i stort set alle selskabets divisioner. Den nuværende værdiansættelse afspejler efter vores vurdering potentialet i Mærsks forretninger på den korte bane, skriver senioranalytiker Morten Imsgard i en analyse.

Mærsks B-aktie falder med 1,3 pct. til 9475 kr. fra start mandag. Inden da er aktien dog også steget hele syv handelsdage i træk.

Serviceselskabet ISS har fået løftet sit kursmål hos Nordea til 285 kr. fra 270 kr., mens anbefalingen er fastholdt i positivt terræn på "køb", fremgår det af data fra Bloomberg News.

ISS-aktien falder med 0,5 pct. til 253,70 kr. mandag morgen.

Vindmølleproducenten Vestas kan skæve til USA, hvor konglomeratet General Electric fredag afleverede regnskab for første kvartal.

Det indeholdt også tal for selskabets vinddivision, der er i konkurrence med blandt andet Vestas. GE havde i første kvartal stor ordrefremgang med 711 mølleordrer mod 376 ordrer i samme kvartal sidste år. Forventningen til hele årets afskibning fastholdes.

Vestas afleverer selv regnskab for første kvartal fredag morgen.

Vindmølleaktien falder med 1,7 pct. til 428 fra start og er dermed tæt på bunden i C20 Cap-indekset.

Blandt sidepapirerne er der også en smule rampelys til medicinalselskabet Lundbeck. De amerikanske sundhedsmyndigheder har accepteret registreringsansøgningen for Carbamazepine, der er et lægemiddel til behandling af epilepsi.

Lundbeck har været nødt til at genansøge, da FDA i første omgang bad om flere oplysninger. Et svar på ansøgningen ventes i slutningen af 2016. Lundbeck-aktien falder med 2,1 pct. til 214,80 kr. i mandagens tidlige handel.

Gyldendal-aktierne kan desuden komme under teknisk pres i mandagens handel, hvor der fragår et udbytte på 20 kr. per aktie.

Forlagets B-aktie falder med 3,6 pct. - eller præcis 20 kr. - til 533 kr. fra start.