Aktier: Kursfald efter Fed-bekymringer over global økonomi

Aktierne faldt på Wall Street, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, signalerede, at den finansielle uro kan udgøre en risiko for bankens udsigter for den amerikanske økonomi.

Onsdag sluttede S&P 500-indekset med et fald på 1,1 pct. til 1882,95. De tunge aktier i Dow Jones droppede 1,4 pct. til 15.944,46, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset sluttede med dagens største fald på 2,2 pct. til 4468,17.

Federal Reserves pengepolitiske komite erkendte onsdag aften, at opsvinget i den amerikanske økonomi er aftaget, men gav kun minimale indikationer om, hvornår den finder det passende at hæve renten igen.

- Hvis Fed er bekymret over, hvor økonomien er på vej hen - så er markedet bekymret over, at Fed er bekymret over, hvor økonomien er på vej hen. Nå man tager den nuværende usikkerhed om, hvor olie er på vej hen, og så blander Fed ind i det, så kommer man til at få et uroligt marked, siger økonom Robin Anderson fra Principal Global Investors i i Des Moines, Iowa, til Bloomberg News.

Federal Reserve fastholdt som ventet renten uændret på 0,25 til 0,50 pct. Men der blev peget på større opmærksomhed og fokus på den globale økonomiske og finansielle udvikling, som skal "overvåges nøje", mens budskabet om risiciene blev ændret fra "afbalanceret" til "afventende". Selve budskabet om fremtidige rentejusteringer rente var uændret.

Torsdag morgen er der dog igen en - omend aftagende - optimisme, idet de amerikanske aktiefutures handles med positivt fortegn. S&P futuren stiger 0,1 pct., mens gode it-regnskaber fra blandt andet Facebook og Texas Instruments sent onsdag sender Nasdaq futuren op med 0,5 pct.

Der var fra dagens start en række svage regnskabstal, der trak markedet i negativ retning.

Teknologigiganten Apple stod skoleret efter tirsdag aftens sene regnskab. Godt nok gjorde Apple det bedre end ventet i koncernens forskudte første kvartal. Men forventningerne til indeværende kvartal skuffede, og frygten for at gassen er ved at gå af vækstballonen, betød et kursfald på 6,5 pct.

Der var også svage regnskabsdata fra flyproducenten Boeing. Indtjeningen overgik godt nok forventningerne i fjerde kvartal, men en skuffende prognose for 2016 fik alligevel aktien til at droppe 8,9 pct.

Det sociale netværk Facebook slog alle forventninger sent onsdag, da regnskabstallene for fjerde kvartal blev fremlagt.

Facebook fik et justeret overskud per aktie på 0,79 dollar, hvor analytikerne hade ventet et overskud på 0,68 dollar per aktie.

Omsætningen lød på 5,84 mia. dollar mod de ventede 5,37 mia. dollar, og det månedlige antal brugere i fjerde kvartal steg til 1,59 mia. sammenlignet med et ventet brugerantal på 1,58 mia.

Facebook-aktien steg 12,1 pct. i eftermarkedet.

Elektronikvirksomheden Texas Instruments kom også lidt bedre ud af fjerde kvartal end ventet. Koncernens justerede overskud løb op i 0,71 dollar per aktie mod analytikernes estimerede overskud på 0,69 dollar per aktie.

Salget for første kvartal forventes at lande i størrelsesordenen 2,85 og 3,09 mia. dollar, hvilket er lidt mindre end de ventede 3,11 mia. dollar. Overskuddet estimeres til intervallet 0,57-0,67 dollar per aktie mod de ventede 0,63 dollar per aktie.

Texas Instruments-aktien steg 3,4 pct. i eftermarkedet.

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk