Aktier: FLSmidth i bunden af negativt eliteindeks

Ugen er startet ud med en negativ stemning på det danske aktiemarked, der har et efterslæb til de øvrige europæiske markeder, som følge af at børsen herhjemme havde lukket på store bededag fredag.

Foto: Kasper Palsnov.
Læs mere
Fold sammen

På selskabssiden er det småt med store nyheder, og der er ikke nogen regnskaber på den danske scene. A.P. Møller-Mærsk og FLSmidth tiltrækker sig dog en smule negativ opmærksomhed.

Samlet set falder det danske C20 Cap-indeks 0,8 pct. til 998,13 ved middagstid.

- Der er to primære årsager til, at markedet halter i dag. Dels havde vi lukket fredag, hvor der var en lidt negativ stemning ude i verden omkring os, så på den front har vi måske en smule til gode på den negative side. Derudover skuffede Ifo-tallet fra Tyskland, og det har skubbet yderligere til den negative stemning, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Mens mandagen indtil videre har været en smule nyhedsfattig, så byder resten af ugen på flere store begivenheder. I slutningen af ugen kommer flere store C20-selskaber med regnskab for første kvartal. Der er også lagt op til flere nyheder på makrosiden, da der onsdag er rentemøde i Federal Reserve, og torsdag kommer der en pengepolitisk meddelelse fra Bank of Japan.

- Vi står over for en stor uge både på regnskabsfronten og på makrofronten. Det er en uge, hvor vi sagtens vil kunne se nogle store udsving på markederne med fokus på både mikro og makro, siger Martin Munk.

MÆRSK OG FLSMIDTH TIL BUNDS

Cementkoncernen FLSmidth placerer sig i bunden af det danske eliteindeks efter et dyk på 2,9 pct. til 269,10 kr. Der er ingen selskabsspecifikke nyheder til at forklare faldet, men ifølge Jyske Banks rådgiver følger cementaktien stemningen i resten af verden.

- Mineaktierne faldt generelt i Asien, og materialeaktierne falder i Europa. Det kan hænge sammen med den negative stemning omkring aktien. Det er de cykliske aktier, der falder. Det ser vi også for Mærsk i dag, siger han.

A.P. Møller-Mærsks B-aktie falder da også 1,8 pct. til 9430 kr.

Konglomeratet tiltrækker sig en smule opmærksomhed, efter at en opgørelse fra Shanghai Shipping Exchange har vist, at der fortsat ikke var nogen bedring at spore blandt de historisk pressede rater for containerfragt i sidste uge.

Raterne på Asien/Europa-ruterne forblev således på 271 dollar per tyvefodscontainer (teu), mens det samlede indeks fra Shanghai Shipping Exchange, det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index, faldt med 3 pct.

Sydbank har desuden sænket sin anbefaling af Mærsk til "hold" fra "køb" inden næste uges regnskab fra konglomeratet. Og det er blandt andet forventningen om et svagt regnskab, der ligger bag.

- Mærsk er fanget i den perfekte storm i 2016, hvor indtjeningen er under betydeligt pres i stort set alle selskabets divisioner. Den nuværende værdiansættelse afspejler efter vores vurdering potentialet i Mærsks forretninger på den korte bane, skriver senioranalytiker Morten Imsgard i en analyse.

Serviceselskabet ISS har fået løftet sit kursmål hos Nordea til 285 kr. fra 270 kr., mens anbefalingen er fastholdt i positivt terræn på "køb", fremgår det af data fra Bloomberg News. ISS-aktien falder med 0,1 pct. til 254,60 kr. mandag ved middagstid.

Vindmølleproducenten Vestas kan skæve til USA, hvor konglomeratet General Electric fredag afleverede regnskab for første kvartal.

Det indeholdt også tal for selskabets vinddivision, der er i konkurrence med blandt andet Vestas. GE havde i første kvartal stor ordrefremgang til 711 møller mod 376 møller i samme kvartal sidste år. Forventningen til hele årets afskibning fastholdes. Vestas afleverer selv regnskab for første kvartal fredag morgen.

Vindmølleaktien falder med 1,7 pct. til 428 kr. og er dermed tæt på bunden i C20 Cap-indekset.

FDA ACCEPTERER LUNDBECK-ANSØGNING

Blandt sidepapirerne er der også en smule rampelys til medicinalselskabet Lundbeck. De amerikanske sundhedsmyndigheder har accepteret registreringsansøgningen for Carbamazepine, der er et lægemiddel til behandling af epilepsi.

Lundbeck har været nødt til at genansøge, da FDA i første omgang bad om flere oplysninger. Et svar på ansøgningen ventes i slutningen af 2016. Lundbeck-aktien stiger med 0,6 pct. til 220,90 kr. i mandagens handel.

Gyldendal-aktierne kan desuden komme under teknisk pres i mandagens handel, hvor der fragår et udbytte på 20 kr. per aktie.

Forlagets B-aktie falder med 3,6 pct. - eller præcis 20 kr. - til 533 kr.