Aktier: Cementaktier i lille stigning

Et lille fald i løbet af morgen er vekslet til behersket fremgang på de europæiske aktiemarkeder.

Cementaktierne er i vælten, efter at Lafarge og Holcim er blevet enige om et nyt fælles fundament for en fusion. Enigheden gavner også irske CRH, der ventes at løbe med nogle af de aktiver, Lafarge og Holcim af konkurrencemæssige årsager må sælge for at få grønt lys af myndighederne til en sammenlægning.

Lafarge og Holcim er efter flere ugers tovtrækkeri om fordelingen af ejerskabet til den fælles virksomhed blevet enige om, at Holcim-aktionærerne giver 0,90 aktier i det schweiziske selskab for hver Lafarge -aktie. Den tidligere aftale var en-til-en, men den opbygning har Holcim på det seneste udtrykt stor utilfredshed med, fordi det schweiziske selskab har klaret sig væsentligt bedre end sin franske udkårne, siden fusionen blev aftalt.

Holcim stiger med 1,1 pct., og Lafarge ligger 3 pct. højere i Paris. Endelig stiger CRH med 5,1 pct. i Dublin.

På indeksniveau ligger det brede Stoxx Europa 600-indeks til en gevinst på 0,1 pct. til 401,11. Indekset er dermed steget 1,1 pct. i denne uge, hvor den amerikanske centralbank har medvirket til lidt optimisme i aktiemarkederne ved at skyde en snarlig renteforhøjelse til hjørne. Siden årsskiftet er det paneuropæiske aktieindeks steget med lige over 17 pct., og indekset ligger blot ca. 1 pct. fra lukkerekorden på 405,50 fra den 6. marts 2000.

Alligevel er det stadig ikke svært, at finde optimistiske handlere.

- Dette års stigninger i Europa er starten på noget, snarere end afslutningen, vurderer kapitalforvalter i Seven Investment i London, Ben Kumar, over for Bloomberg News.

Helt i toppen af det europæiske aktiemarked finder man noget uvant de græske banker. National Bank of Greece, Piraeus Bank og Alpha Bank stiger alle 6 pct., efter at Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har stillet EU en reformliste i udsigt i løbet af de nærmeste dage.

Også den italienske dækproducent Pirelli er rullende, efter at selskabets største aktionær Cam. Finanziaria har indledt forhandlinger om et salg sin aktiepost på lige over 26 pct. Bliver aftalen til noget, vil der efterfølgende blive fremsat købstilbud til de øvrige aktionærer.

Fredagens største fald blandt de største europæiske aktier tildeles Zodiac Aerospace, en fransk producent af flytilbehør, som styrter 8,4 pct.

Det sker i slipstrømmen af torsdagens udmeldinger fra selskabet om, at det i indeværende regnskabsår blot venter en indtjening på niveau med året før.

Ifølge finanshuset UBS havde analytikerne ellers ventet, at selskabet ville kunne præstere en indtjeningsfremgang på 21 pct., men den fremgang må man altså se langt efter nu.