Aktier: Bankchefs tale for stram pengepolitik presser aktier

Det amerikanske aktiemarked åbner i rødt fredag, hvor investorernes humør er påvirket af negativ stemning i Europa og en tale for stramning af pengepolitikken fra et højtstående medlem af den amerikanske centralbank.

Efter kort tids handel falder det amerikanske marked omkring 0,6-0,8 pct., hvis man ser på de tre toneangivende aktieindeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones.

Det er chefen for den amerikanske centralbanks afdeling i Boston, Eric Rosengren, der fredag har talt for, at en for lempelig pengepolitik kan overophede landets økonomi og true den finansielle stabilitet. Det skriver Bloomberg News.

Disse ord har investorerne ikke brudt sig om, og det har accelereret faldene på aktiemarkedet. Efter talen vurderer markedet, at der nu er 34 pct. chance for en renteforhøjelse denne måned mod 22 pct. tidligere i denne uge.

I Europa har investorernes mundvige hængt ned, siden at Den Europæiske Centralbank torsdag undlod at lempe sin pengepolitik, og det trækker tilsyneladende også spor over Atlanten.

Blandt selskaberne er der nyt fra Amazon, som ifølge Bloomberg News ser på muligheden for at købe rettigheder til at streame en bred vifte af sportsgrene. På aktiemarkedet tager investorerne nyheden med ophøjet ro, og aktien åbner 0,4 pct. lavere.

Der er også fokus på energiselskabet Williams Cos, da tyske Enterprise Products Partners har trukket følehornene til sig. En fusion mellem de to selskaber er dermed ikke længere i spil, og Williams Cos-aktien daler 2,6 pct.

Blandt de mindre selskaber har biotekselskabetet Lexicon Pharmaceuticals en god afslutning på ugen. Selskabet har haft succes med et forsøgsstudie rettet mod diabetes 1-patienter. Aktien stiger 18,5 pct.

Fremgang er der også til Restoration Hardware, der sælger boliginventar. Selskabet er fredag kommet med regnskab for andet kvartal, hvor indtjeningen på 0,44 dollar per aktie var markant højere end de 0,29 dollar, som analytikerne ifølge Bloomberg havde ventet. Aktien stiger 9,3 pct. i de første handler.