Aktier: Apples rekordsalg skydes ned af negativt marked

Apple må ligesom størstedelen af de amerikanske aktier tage til takke med en negativ åbning mandag.

Læs mere
Fold sammen

Teknologikæmpen falder med omkring 0,6 pct., selv om selskabet kan fortælle, at det solgte hele 13 mio. iPhone 6s og 6s Plus i weekenden.

Dermed overgik Apple salget fra den seneste lancering af iPhone 6 og 6 Plus sidste år, hvor den amerikanske koncern solgte 10 mio. smartphones i debut-weekenden.

- Salget af iPhone 6s og iPhones 6s Plus har været fænomenalt og har blæst alle tidligere rekorder i debut-weekender væk, siger Tim Cook, topchef i Apple, i en pressemeddelelse.

Han må dog se aktien bakke sammen med de amerikanske aktieindeks. S&P 500-indekset falder med 0,7 pct., det teknologitunge Nasdaq-indeks ligger 0,5 pct. lavere, og Dow Jones-indekset er bakket 0,7 pct.

Nedturen kommer oven på mindre fald fredag, hvor der især var aktier inden for sundhedssektoren i taberrollen. Det skete, efter at Demokraternes potentielle præsidentkandidat Hillary Clinton i sidste uge gjorde sig til talskvinde for at skride ind over for høje medicinpriser.

Mandag falder medicinalkæmperne Pfizer og Merck med henholdsvis 1,4 pct. og 1,3 pct. Novos amerikanske konkurrent Eli Lilly ligger desuden 1,9 pct. lavere i 82,47 dollar, efter at selskabet har indgået forlig med franske Sanofi.

Sanofi havde beskyldt Eli Lillys efterligning af Sanofis langtidsvirkende insulin for at krænke patenter, og de to er nu enedes om et forlig, der betyder, at Eli Lilly skal betale salgsroyalties til franskmændene. Ifølge aftalen vil Eli Lilly kunne sende sit insulin, Basaglar, på det amerikanske marked i december 2016.

Aluminiumsproducenten Alcoa går fri af nedturen i det generelle marked. Aktien stiger med 3,9 pct., efter at selskabet har annonceret planer om en opsplitning i to separate børsnoterede selskaber for at øge værdiskabelsen i de samlede aktiver.

Alcoa vil efter planen dele sig op i Upstream Company, der skal fokusere på produktionen af aluminiumsmalm, aluminiumoxid og aluminium, samt Value-Add Company, der skal fokusere på udviklingen af såkaldte multimaterielle produkter og løsninger på vækstmarkeder.