Thomas Larsen: Vil Pia Kjærsgaard lette skatten?

Det politisk mest interessante er, at et flertal af vælgerne i Dansk Folkeparti rent faktisk går ind for en skattereform, der afskaffer mellem- og topskatten.

Når forhandlingerne om en ny skattereform kulminerer i foråret 2009, vil Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti i høj grad afgøre, om regeringen får succes eller fiasko med ambitionen om at sænke skatten.

Reelt bliver det Kjærsgaard & Co., som vil bestemme, hvor stor eller lille skattereformen bliver, ligesom DF vil få stor indflydelse på, hvordan skattelettelserne vil blive fordelt mellem højtlønnede og lavtlønnede. Med andre ord: Skal skatten lettes i toppen eller i bunden?

Den politiske styrkeprøve om skattereformen bliver først rigtig intens efter årsskiftet, når Skattekommissionen med den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch i spidsen fremlægger kommissionens udspil til, hvordan en skattereform kan designes. Men allerede nu er de politiske partier, arbejdsgiverorganisationerne og fagbevægelsen i fuld gang med at positionere sig for at påvirke de kommende forhandlinger.

Når Dansk Industri i dag præsenterer en ny måling, som viser, at danskerne er parate til at fjerne både mellem- og topskatten, så indgår det selvfølgelig i organisationens kamp for at få gennemført en ambitiøs skattereform. I arbejdsgiverorganisationerne – men også i dele af fagbevægelsen – ser man med største alvor på striben af analyser og prognoser, som entydigt viser, at vi får enorme problemer med at finansiere velfærden fremover, når de store ældreårgange om kort tid går på pension. Selv en løbsk finanskrise og et generelt økonomisk tilbageslag, der i en periode vil få arbejdsløsheden til at stige, vil efter økonomernes mening ikke ændre på den grundlæggende udfordring, som består i, at både virksomheder og det offentlige vil skrige efter arbejdskraft, når de store ældreårgange har forladt arbejdsmarkedet.

Af samme grund er det afgørende at få øget arbejdsudbuddet, og her støtter Dansk Industri i den grad regeringen i at få vedtaget en reform, der skal gøre det attraktivt at arbejde mere.



Den nye Megafon-måling, som DI har fået foretaget, viser, at knap hver anden dansker er tilhænger af en skattereform, som afskaffer mellem- og topskatten, mens under hver tredje er modstander. Ikke overraskende er tilhængerne flest i Venstre, de Konservative og hos Liberal Alliance. Og lige så oplagt er det, at Enhedslistens vælgere er mest i mod.

Det politisk mest interessante er, at et flertal af vælgerne i Dansk Folkeparti rent faktisk går ind for en skattereform, der afskaffer mellem- og topskatten. I alt er 51 procent af DF-vælgerne enten stærke tilhængere eller tilhængere af en reform med netop dette sigte.

Når det er bemærkelsesværdigt, skyldes det, at DF-ledelsen endnu ikke har lagt sig fast på en strategi for, hvordan partiet vil placere sig i de kommende forhandlinger. Meget vil komme til at afhænge af, hvordan partiets magtfulde strateg, Kristian Thulesen Dahl, vil agere. I forhold til den øvrige ledelsesgruppe med Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup, har Kristian Thulesen Dahl længe været mest skeptisk over for at indgå i en større reform. I det omfang, han har signaleret åbninger over for regeringen, har han gjort det meget klart, at en kommende skattereform efter hans mening skal have en anden målsætning end regeringens. Mens Fogh og Lene Espersen ønsker at sænke skatten på den sidst tjente krone, har Thulesen Dahl tværtimod talt for, at en skattereform skal komme de lavestlønnede til gode. Dels fordi DF ønsker en reform med social balance. Dels fordi DF ikke vil udfordre sine vælgere og ikke vil risikere at åbne flanker for Socialdemokraterne, som DF ligger i en konstant konkurrence med.

For Fogh bliver det uhyre afgørende, hvad Kjærsgaard, Thulesen Dahl og Skaarup konkluderer. I sit oplæg til Skattekommissionen har regeringen selv sat følgende betingelser for en reform:

¤ Reformen skal markant reducere skatten på arbejde, herunder ved at sænke skatten på den sidst tjente krone.

¤ Reformen skal tilskynde borgere og virksomheder til at handle miljørigtigt og energibesparende.

¤ Reformen skal samlet være fordelingsmæssigt afbalanceret.

¤ Skattestoppet skal videreføres uændret, hvilket betyder, at en skat eller afgift kun kan sættes op, hvis skatten på arbejde sænkes tilsvarende. Ejendomsværdiskatten på boliger skal dog fastholdes uændret.

Til dato har statsministeren ikke fået ret imødekommende meldinger fra DF-ledelsen, men efter forsoningen mellem Fogh og DF-ledelsen i kølvandet på sommerens voldsomme splittelse om udlændingepolitikken kan han håbe, at DF i sidste ende nok engang vil vælge at sidde ved forhandlingsbordet for at nå resultater frem for forfølge protestlinjen.

I den forbindelse er det godt nyt for Fogh og Lene Espersen, at mange DF-vælgere slet ikke er så afskrækkede over for en skattereform, der sænker skatten på sidst tjente krone, som ledelsen af Dansk Folkeparti er.