Årets 10 bedste udenlandske plader

Svenske Robyn høstede seks stjerner for sin optræden på Roskilde Festival, men har hun også leveret årets udenlandske album. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nanna Kreutzmann / ROCKPHOTO

Melissa Horn

10. Melissa Horn: »Säg Ingenting Till Mig«. (Svedala/Sony)

Visetraditionen er lyslevende i Sverige, og med Melissa Horn har den fået endnu en værdig og vedkommende fortolker. Og hendes andet album balancerer suverænt på hjertetråden, som skiller sødme fra smerte. (jkc)


9. Marina And The Diamonds: »The Family Jewels« (Warner)

»Hollywood« var en af årets allerbedste popsange, og de øvrige numre på Marina Diamandis debutalbum var tæt på at ramme samme niveau. I en mere retfærdig verden var græsk-waliseren blevet en af årets helt store popstjerner. (jkc)


8. The Roots: How I Got Over (Universal)

På »How I Got Over« vælter hiphophistoriens bedste liveband sig i charmerende- og storsvingende melodier og ny inspiration fra diverse gæstestjerner så som indie­darlingen Joanna Newsom. Deres bedste nogensinde. (tsh)

Læs også: Årets danske plader
Din mening: Hvilket album er årets bedste?

Robyn


7. John Grant: Queen of Denmark (Bella Union/Playground)

De 1970er-tonede og folk-inspirerede arrangementer står fortrinligt til amerikanske John Grant, der leverer sine vers om svigt og fremmedgørelse med en velsmurt og evigt bevægende baryton. Et sandt fund. (jkc)


6. Gorillaz: Plastic Beach (EMI)

Damon Albarns svendestykke i Gorillaz-regi. Sangskriver, arrangør, producer - Albarn styrer alt, og man får et unikt indblik i britens musikalitet, som trækker veksler på alt fra arabisk til afrikansk musik, på firsernes synths, hiphop, rock, pop, punk. (tsh)


5. Robyn: Body Talk Pt. 1 (Konichiwa/EMI)

Den første og bedste skive i en serie på tre, som har domineret radiostationer og hitlister i en uhørt grad i år. Svenske Robyns klubmusikalske blend af cool pop og skæv electro fungerer bare, og Robyn selv er uimodståelig. (tsh)

The National


4. LCD Soundsystem: This Is Happening (EMI)

Alternativ rock føjes til dansable beats og snurrige indfald på det amerikanske lydsystems treer. Mastermind James Murphy har sagt, at der ikke kommer flere plader. Gid det må blive løgn. (jkc)


3. Arcade Fire: The Suburbs (Mercury)

Med »The Suburbs« har canadisk/amerikanske Arcade Fire begået et af den moderne musikhistories bedste og mest intense rockalbums - et tematisk mesterværk om forstæderne skabt på skuldrene af bl.a. The Ramones og Beach Boys. (tsh)


2. Kanye West: My Beautiful Dark Twisted Fantasy (Roc-A-Fella/Universal)

»If God had an iPod, Id be on his playlist«, mumler Kanye West i »Apalled«, og man er tilbøjelig til at give den amerikanske rapper, beatmager og dirigent ret. For »My Beautiful Dark Twisted Fantasy« er ikke bare ungersvendens hovedværk til dato, det er én lang opvisning i musikalitet. (tsh)


1. The National: High Violet (4AD/Playground)

»Go out at night with your headphones on again«, synger Matt Berninger et sted på Brooklyn-bandets femte album. Og det er lige præcis, hvad de 11 sange lægger op til, og når de er så forbandet virkningsfulde og vanedannende, skyldes det kvintettens evne til at forløse melodierne i de helt rigtige sort-romantiske rockarrangementer. Med »High Violet« har The National ikke bare begået deres til dato bedste album, men også et værk så rigt på mørke stemninger og melodiske stjernestunder, at det over tid bør opnå klassikerstatus. (jkc)