Jagtvej 69 flytter til Dortheavej 61

Diskussionen mellem politikerne og de unge er snart slut. En aftale om nyt ungdomshus i nordvest er inden for rækkevidde. PDF: Læs aftaleteksten om det ny ungdomshus VIDEO: Her er det nye ungdomshus

De unge går tavse rundt og kigger på Kulturhusets lokaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
»The silence is broken« står der med hvide, håndskrevne blokbogstaver på en sort, tætskrevet læderjakke. En lind strøm af sortklædte unge mennesker kigger forbi adressen Dortheavej 61 i Københavns nordvestkvarter. Stilheden er nu ikke brudt. De unge går tavse rundt og kigger på Kulturhusets lokaler, der blandt andet tilbyder en række kreative værksteder og huser en forening for indvandrerkvinder. Det er ikke hele huset, de unge kan få at se. Andensalen er låst, for der er gang i integrationsgymnastikken. De unge går rundt og tager billeder med mobilen. De er helt stille.

»Er der køkkenfaciliteter?,« spørger en ung pige med lange dreadlocks pludselig.

Hvis alt går som planlagt, kommer de unge snart til at føle sig mere hjemme på adressen. For efter omfattende uroligheder og intense forhandlinger er et flertal på Københavns Rådhus – SF, R, Ø og S – blevet enige med unge fra det tidligere ungdomshus på Jagtvej 69 om den nye adresse.

Parterne indgik i går en aftale, der indebærer, at de unge får stillet halvdelen af det nuværende kulturhus til rådighed. Aftalen er dog først endegyldig, når den har været til høring i lokalområdet.

Bygningen indeholder bl.a. en koncertsal og køkkenfaciliteter, og med et areal på ca. 1.800 m2 lever tilbuddet op til de krav, de unge har stillet til et nyt ungdomshus.

De unge kan leje sig ind i Kulturhuset, når de vil anvende koncertsalen.

Den daglige leder af Kulturhuset er overordnet positiv.

»På den ene side har vi positive forventninger til et kulturelt samarbejde med de unge, og jeg frygter ikke at få Ungdomshuset som nabo. Omvendt forudser jeg en række besværligheder og meget arbejde i at få flyttet vores aktiviteter og værksteder. Det er en kompliceret proces. Men vi er blevet lovet, at vi holdes skadesløse,« siger Jan Lindboe.

Modstand fra Venstre
I annekset, der ser ud til at blive Ungdomshusets nye rammer, står værkstedsleder Dorte Kampp og kigger på, mens de unge går fra rum til rum.

»Døren står åben og alle er velkomne. Men vi er selvfølgelig kede af det. De unge ved jo, hvordan det føles at få taget et hus fra sig,« siger hun.

Uden for den politiske aftale står kulturborgmester Pia Allerslev (V), der er bekymret for placeringen og mener ikke, de unge bør få tildelt et nyt hus.

»Det er et skrøbeligt område og et nyt ungdomshus vil skade integrationen i området og smadre Kulturhuset. Det her er et knæfald for de unge.«

Uden for i forårssolen sidder en gruppe unge og deler en rulle mariekiks.

En ung fyr, der blot vil kaldes »T.H.«, mener, at lokalerne er for små, mens »Monk« er glad.

»Det er da fedt, hvis vi får et hus, men det er stadig ikke sikkert. Der kan gå lang tid. Men det er da helt sikkert nemmere at finde naboer til dem. Men vi vidste ikke, at der er så mange, der bruger huset. Vi troede, det var forladt.«

Læderjakken forsvinder.

»I am the american dream,« står der også på ryggen. De unges drøm om et nyt ungdomshus ser ud til at blive dansk virkelighed.