Windows 10 får stor opdatering

En hel pakke af rettelser og forbedringer kommer nu fra Microsoft, tre måneder efter at Windows 10 kom på gaden.

Windows 10, som kom i juli, får nu den første, større opdatering, som dog mest er mindre forbedringer og rettelser over en bred kam. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere

Tre måneder efter premieren på Windows 10 sender den amerikanske softwaregigant Microsoft nu den første, store opdatering af styresystemet ud.

Der er tale om en bred opdatering med masser af mindre justeringer og forbedringer i hjørnerne, som ifølge Microsoft betyder, at starttiden på en Windows 10-maskine bliver omkring 30 procent hurtigere, end hvis der havde ligget Windows 7 på samme maskine, og forbedrer sikkerheden. Den nye Edge-internetbrowser, som har afløst den pensionerede Internet Explorer, får tilføjet flere funktioner, og i den tilbagevendte Start-menu kan man nu stille fliserne op i fire rækker.

Microsofts digitale assistent, Cortana, vil dog fortsat ikke kunne bruges på dansk, så man kan altså ikke tale til sin maskine og få Cortana til at udføre en begrænset mængde af opgaver, uden at man skal til tasterne.

Automatisk opdatering

Virksomhederne, som hidtil har været tilbageholdende med at skifte fra det velkendte Windows 7, vil kunne styre, hvordan og hvornår opdateringer skal rulles ud til medarbejderne, og Windows Store for Business vil nu vise apps beregnet til Windows 10-udstyr.

Opdateringen sker automatisk gennem Windows Update men lægges ud lidt forskudt til brugerne for at undgå, at Microsofts servere bukker under for belastningen. Samtidig bliver Microsofts spillekonsol, Xbox One, opdateret med en Windows 10-brugerflade, så mange af de gamle Xbox 360-spil nu kan køre på den Xbox One.

Windows 10 blev lanceret i slutningen af juli 2015 og kan indtil juli 2016 gratis hentes af alle, der i forvejen har enten Windows 7 (med servicepakke 1 installeret) eller Windows 8 på computeren eller tavle-PCen. Windows 10 har fået god respons og er da også tænkt som en afløser for det udskældte Windows 8, der skabte for stor forvirring ved at blande den traditionelle Windows-brugerflade med de farve ikoner, som kendes fra mobilverdenen.

Windows 10-telefoner på vej

Microsoft har samtidig valgt at gøre Windows 10 til det første styresystem, som er ens på tværs af alt udstyr: PCer, tavle-PCer, mobiltelefoner og snart også Microsofts spillekonsol, Xbox. Microsoft lancerer selv de top første Lumia-telefoner med Windows 10 i Danmark i begyndelsen af december, men andre mobilproducenter har tyvstartet og er klar nu.

Windows 10 - eller måske rettere: Microsoft - har dog fået drøje hug for at være lidt for nidkær i sine standardindstillinger med at samle oplysninger ind om brugeren og dennes færden og vaner og sende dem til Microsoft. Det ændrer opdateringen ikke på. Man bør fortsat selv gå i krig med at sige nej til de dele, som man ikke ønsker at dele med den amerikanske softwaregigant. Berlingske har tidligere beskrevet, hvor man kan gå i gang.

Windows 10 er lynhurtigt nået ud på massevis af danske PCer. Ud fra målinger af, hvilket styresystem der ligger på de PCer og tavle-PCer, der går på nettet, kan det amerikanske analysefirma Statcounter gøre op, at 16,48 procent - svarende til omkring hver sjette dansker - i oktober havde hentet og bruger Windows 10. Dermed er Windows 8, som de fleste opgraderer fra, blevet slået. 14,08 procent bruger Windows 8. Det er dog stadig Windows 7, der er det mest udbredte, nemlig med 32,27 procent, om end det går kraftigt nedad for Windows 7, som i juli - før lanceringen af Windows 10 - lå støt på omkring 40 procent.