Voldgiftssag sender luksushotel i minus

Det er en lussing af den store slags, som rammer det fine hotel på Kongens Nytorv. En strid med konkursboet efter entreprenørselskabet Pihl & Søn koster D'Angleterre dyrt på bundlinjen.

I maj 2013 genåbnede Hotel d'Angleterre efter en gennemgribende renovering til omkring en halv milliard kroner. Else Marie Remmen, er formand for bestyrelsen af Remmen Foundation, der ejer D'Angleterre, Hun er enke efter Henning Remmen, som i sin tid solgte samtlige sine købehavnske hoteller, også D'Angleterre, til islændinge, men siden købte D'Angleterre tilbage og selv blev ejer og hoteldirektør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Hotel D'Angleterre har netop aflagt regnskab for 2018, og det er trist læsning. Underskuddet er tæt på 100 millioner kroner, og står i skærende kontrast til sidste års store overskud på mere end en kvart milliard kroner.

Det, der sender hotelregnskabet i dørken, er en tabt voldsgiftssag, som udspringer af den store ombygning og gennemrenovering af hotellet. Det var den nu hedengangne entreprenørvirksomhed Pihl & Søn, der stod for ombygningen, men parterne røg i totterne på hinanden. Hotellet tabte tvisten og endte med en regning på over 200 millioner kroner.

Voldgiftsretten besluttede, at D'Angleterre skulle betale 161 mio. kr. til Pihl & Søn, hvilket muligvis kunne have reddet entreprenørvirksomheden fra døden. Oveni det kom procesrenter og sagsomkostninger, hvorfor den samlede regning ifølge webmediet Finans løb op i cirka 225 mio. kr.

Manglende svar på rekordforvirring

Men fraset den tabte sag går det ifølge ledelsen godt med hoteldriften. Ifølge regnskabet var 2017 det bedste år nogensinde med rekordomsætning og den hidtil højeste kundetilfredshedsscore. Hotellet offentliggør ikke omsætningstal, så det kan ikke verificeres, men bruttofortjenesten steg sidste år kun marginalt til 112 millioner fra forrige års 111 millioner kroner.

I regnskabet skriver ledelsen også, at 2017 var rekord målt på indtjeningsbidraget. Det stemmer imidlertid kke overens med resultatopgørelsen, som viser tilbagegang til 35 mio. kr i 2017 fra knap 40 mio. kr. 2016. Berlingske har forsøgt at få en forklaring på denne umiddelbare uoverensstemmelse, men har blot fået følgende skriftlige udtalelse fra hotellets general manager, Lucas Johansson.

»Operationelt har vi haft et rigtig godt år, men vi har også haft nogle tunge omkostninger i forbindelse med den nu afsluttede retssag. Disse omkostninger havde en negativ indflydelse på vores endelige resultat,« skriver han.

En dynamisk branche

Efter nedskrivning af ejendommens bogførte værdi som følge af voldgiftssagen ender driftsresultatet på minus 50 mio. kr. mod sidste års 280 mio. kr.

I regnskabet glæder ledelsen sig også over, at hotellet selv kan klare regningen og ikke behøver økonomisk håndsrækning fra modervirksomheden Remmen Foundation. Samtidig udtrykker man i regnskabet positive forventninger til fremtiden, som dog også byder på »forventninger til ændrede forretningsvilkår for driftsaktiviteterne«. Det uddyber Lucas Johansson skriftligt.

»Hotelbranchen er en meget dynamisk branche, og med de fantastiske resultater, som vi og vores kolleger har haft de seneste år i Norden, vil ny kapacitet naturligt følge. Flere rapporter, herunder Horestas, vurderer, at værelseskapaciteten vil vokse med over 9000 værelser eller 50 pct. på få år. Med den ekstra konkurrence fra udlejningsplatforme som Airbnb, skal hele branchen tilpasse sig. Vi er meget opmærksomme på disse nye udfordringer og er godt rustet til at møde dem,« skriver han.