Vestas er klar til næste opkøbstrin

Vestas-topchef Anders Runevad vil gerne opkøbe mindre selskaber, men ser ingen værdi i at overtage en vindmøllekonkurrent, sådan som Siemens for nylig gjorde.

Vestas har fået så store opkøbsmuskler, at topchef Anders Runevad kan slå til, hvis han ser et interessant mål. Vestas er »i en helt anden finansiel position,« som han siger. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas med topchef Anders Runevad i spidsen er langt fra mætte på at overtage andre virksomheder. I løbet af de seneste ti måneder har Vestas opkøbt to servicefirmaer i form af tyske Availon og amerikanske UpWind Solutions for et samlet beløb på lidt over en milliard kr., og den slags opkøb kunne Vestas sagtens finde på at gentage i fremtiden, siger Anders Runevad i en interview med Berlingske.

Han er klar til at se på flere »bolt-on«-overtagelser« – altså små overtagelser, der spiller smertefrit ind i Vestas’ nuværende forretning, præcis som med de to servicevirkomsheder.

»Vi er naturligvis i en helt anden finansiel position, end vi var tidligere. Så på den måde har vi mulighederne nu, og når det kommer til »bolt-on«-overtagelser som UpWind, så er vi helt sikkert interesserede i det,« siger Anders Runevad.

I modsætning til for bare tre år siden, så har Vestas faktisk penge. Vindmølleproducenten har så meget luft i økonomien, at de ifølge Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen ville kunne købe op for over 30 milliarder kr. uden at gå på kompromis med selskabets i øvrigt stramme krav til selskabets polstring.

Meget lidt mening i at gå efter solen

Med den slags opkøbsmuskler har man kræfterne til at købe noget langt større end en servicevirksomhed. Man ville for eksempel kunne gøre, som tysk-danske Siemens Wind Power gjorde for nylig, da selskabet overtog spanske Gamesa. Konstruktionen af overtagelsen er kompliceret, men i den sidste ende har ­Siemens lagt omkring 7,5 milliarder kr. for en majoritetspost i Gamesa for at få del i spaniernes globale rækkevidde og styrke på nye vækstmarkeder. Vestas er selv resultatet af en fusion mellem Vestas og NEG Micon for over ti år siden, men Anders Runevad ser ingen grund til at gentage den bedrift og opkøbe en rival.

»Det er ikke en del af vores strategi at opkøbe en konkurrent inde for vindmølleområdet. Det er ikke spørgsmålet, om vi har råd til det, men virkeligheden er, at der skal være en positiv forretningscase, og det er svært at finde noget, der giver mening,« siger han.

»Hvis ikke du kan forbedre sin globale rækkevidde og din skala med opkøbet, så bliver det svært at lave en positiv forretning ud af det,« mener Anders Runevad.

Han forventer, at solenergi om få år vil overtage rollen fra kul og gas som Vestas’ hovedkonkurrent. Allerede nu oplever vindmøllevirksomheden, at projektudviklere inden for vedvarende energi efterspørger solceller til at komplementere deres landvindmøller, men Vestas-topchefen ser ikke de store grund til at købe sig ind i beslægtede virksomheder:

»Hvis vi ser på områder, der lægger sig op ad vindenergi som for eksempel solceller, så er der kunder, som skal bruge både vind og sol til projekter, og så leverer vi også solcellerne, men så køber vi dem fra en solcelleproducent. I virkeligheden så er der meget lidt, hvis overhovedet noget, tilfælles mellem vindmølle- ­og solcelleproduktion, der er ingen synergier ­inden for hverken et teknologisk eller et udviklingsperspektiv,« siger Anders Runevad.