Vestas en smule skuffet over EUs klimaudspil

Onsdagens klimaudspil fra EU-Kommissionen er både godt og skidt - sådan lyder reaktionen fra den danske vindmølleproducent Vestas, efter at kommissionen har fremlagt sine klima- og energimål frem mod 2030.

»Vi er en smule skuffede over de manglende nationale mål, men diskussion er kun lige begyndt,« siger Vestas' pressechef Michael Zarin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udspillet lægger op til, at EU-landene skal reducere CO2-udledningen med 40 pct. sammenlignet med niveauet i 1990. Og væsentligt for Vestas vil kommissionen sætte et bindende mål om, at 27 pct. af energiforsyningen i 2030 skal komme fra vedvarende energikilder.

»Vi havde håbet på et bindende mål på 30 procent vedvarende energi, men kommissionens forslag er stadig et skridt i den rigtige retning,« lyder det fra pressechef i Vestas, Michael Zarin, i en kommentar til Ritzau Finans.

Kommissionen lægger dog ikke op til, at hvert enkelt land skal skal leve op til bindende mål, og det falder ikke i Vestas' smag.

»Vi er en smule skuffede over de manglende nationale mål, men diskussion er kun lige begyndt,« siger Michael Zarin.

Det er ikke klart, hvordan det vedvarende energimål kan gøres bindende, når det ikke bliver pindet ud som krav til de enkelte medlemslande. Det bliver op til forhandlinger mellem medlemslandene og EU-Parlamentet at finde frem til at løsning.

»Vi er overbeviste om, at EU's stats- og regeringschefer vil anerkende den betydelige grønne vækst, som vedvarende energi har leveret og samtidig anerkende, hvor vigtigt bindende mål frem mod 2030 er i forhold til at fortsætte den succes,« siger Michael Zarin.