Er klimakampen skyld i høje elpriser?

Elektricitet i EU koster mere end dobbelt så meget som i USA, viser en lækket rapport fra EU-Kommissionen. Men skyldes det EUs klimamål?

Europæiske industrivirksomheder betaler i gennemsnit 20 procent mere for elektricitet end kinesiske inklusiv skatter og afgifter. Her ses Studstrupværket ved Århus, der bruger bruger olie og kul til produktion af el og fjernvarme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Nakskov ligger Nordic Sugars største sukkerfabrik. Sidste år producerede fabrikken 475.000 ton sukker, og selskabet beskæftiger 550 ansatte. Men sukkerproducenten har et problem. For energipriserne i Danmark og resten af EU er væsentligt højere end på konkurrerende markeder som USA og Kina.

»Energipriserne på forskellige markeder har også stor betydning for verdensmarkedet for sukker. Vi har alle sammen ambitioner om, hvad vi vil nå på klimaets vegne. Men vi skal passe på, at vi ikke vedtager så ambitiøse klimamål, at vi dræner EU-landene for al anden industri,« siger Jesper Thomassen, teknisk direktør i Nordic Sugar Danmark.

EU-Kommissionen fremlægger i dag en rapport, som Berlingske Business er i besiddelse af, der understreger de store prisforskelle på energi i henholdsvis EU, USA, Kina og en række andre markeder.

Rapporten konkluderer bl.a., at europæiske industrivirksomheder i gennemsnit betaler 20 procent mere for elektricitet end kinesiske inklusiv skatter og afgifter.

I forhold til virksomheder i Indien betaler de europæiske 65 procent mere, og de betaler mere end dobbelt så meget som virksomheder baseret i USA og Rusland. På gasmarkedet er billedet det samme, men forskellene er endnu større.

Rapporten rammer lige ind i kernen af slagsmålet om EUs klima- og energipolitik frem mod 2030. De høje energipriser og frygten for en svækket europæisk konkurrenceevne danner bagtæppe for den klimaplan, som EU-Kommissionen også fremlægger i dag. Den fastlægger klimamålene frem mod 2030.

Sukkerdirektør Jesper Thomassen giver klimamålene en del af skylden for de høje energipriser. Det samme gør de store erhvervsorganisationer. Men har de ret?

Spørger man Dansk Industri, er der ingen tvivl om, at energipriserne udfordrer de europæiske virksomheder.

»Det har stor indflydelse på muligheden for at drive virksomhed i Europa,« siger Tine Roed, direktør i Dansk Industri.

Men DI har ikke regnet på, hvor stor en del af forskellen i energipriserne, der skyldes EUs klimamål.

»Det har vi ikke lavet nogen analyser eller beregninger på,« lyder det korte svar fra Tine Roed, der understreger, at DI støtter målet om en 40 procent reduktion af EU-landenes CO2-udledning i 2030.

Meldingen fra den europæiske erhvervsorganisation Business Europe er, at bindende mål for vedvarende energi sender elprisen markant i vejret – og har gjort det som konsekvens af de nuværende 2020-mål.

Business Europe går ikke i dybden med argumentationen i sit positionspapir på området, hvor man understreger, at prisforskellen mellem USA og EU er uholdbar, og at støtteudgifterne til el produceret fra vedvarende energikilder i EU i 2011 var på 37 mia. euro, og at beløbet ifølge organisationen ventes at øges til omtrent 50 mia. euro i 2020.

»Europa er nødt til at tage skridt til at sikre energikonkurrencedygtigheden for industrien og energisikkerhedens skyld,« lyder det i papiret.

EU-Kommissionens rapport giver ikke noget klart svar. Den peger blandt andet på afgiftsstigninger i EU som en væsentlig faktor. Her fremhæves Danmark som ét af de lande, hvor energiafgifterne er allerhøjest. Skifergasboomet i USA tilskrives også en væsentlig rolle.

Miljøorganisationen Greenpeace beskriver det som en myte, at vedvarende energi driver elektricitetspriserne op. Vedvarende energi bliver stadig billigere, og det er ifølge Greenpeace først og fremmest netværksomkostninger og nationale energiskatter, der gør strømregningen stor.

Det er ifølge Greenpeace også en myte, at de høje energipriser svækker Europas konkurrenceevne. Greenpeace henviser til en anden lækket EU-rapport, der hedder »Energy Economic Developments in Europe«. Her konkluderer EU-Kommissionen, at Europas virksomheder har indrettet sig forbløffende effektivt på de stigende energipriser, mens konkurrenterne i USA har nydt den billige energi.

Den store europæiske energieffektivitet betyder, at hver gang en europæisk virksomhed skal øge værdien af sin produktion med en dollar, bruger den mindre på energi end en konkurrent i Rusland og Kina og omtrent det samme som en amerikansk.

Men Kommissionen skriver også, at det ikke er sikkert, at det bliver ved med at gå så godt. Der kan komme en forsinket reaktion på prisforskellen. Amerikanerne vil forbedre sig, og det bliver sværere for europæerne at lave nye effektiviseringer. Samtidig rammer de høje energipriser særligt de energiintensive virksomheder. Som Nordic Sugar.